23 Nisan 2024 Salı

HDP: Ermenek'teki işçilerin ücretleri ne zaman ödenecek?

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Bakan Selçuk'a, aylardır ücret ve tazminatları ödenmediği için eylemde olan Ermenek'teki maden işçilerine ödemelerin ne zaman yapılacağını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ermenek'te aylardır ücret ve tazminatları ödenmediği için eylem yapan maden işçileri için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Has Şekerler Madencilik'e ait Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik işçileri aylardır ödenmeyen ücretlerini almak için eylem yaptıklarını hatırlatan Gülüm, "Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan açıklamada sorunun çözümü için işvererinin tüm ara buluculuk girişimlerinden kaçtığı ve hem İş Kanunu'nun 34. maddesine hem de pandemi döneminde işten çıkarma yasağına aykırı bir biçimde işçileri işten çıkarttğı ifade edilmiştir. Yapılan açıklamada, Ermenek maden havzasında kötü çalışma koşulları sonucu dedesi, babası, kendisi tazminat hakkı alamadan çalıştırılmış yaklaşık 1500 işçinin olduğu dolayısıyla bu durumun artık büyük bir toplumsal sorun haline geldiği ve devlet kurumları tarafından bugüne kadar bu hukuksuz uygulamaları yapan işverenler hakkında hiçbir cezai işlemin yapılmadığını belirtmiştir" dedi.

HDP Milletvekili Gülüm, Bakan Selçuk'a şu soruları yöneltti:

■ "Aylardır maaşlarını alamayan işçilere yapılması gereken ödemeler ne zaman yapılacaktır? İlgili şirket tarafından işçilerin gasp edilen ücretlerinin verilmesi için girişiminiz olacak mıdır?

■ Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik işçilerinin işten çıkarılma gerekçesi nedir? İşten çıkarılan ve ücretleri ödenmemiş işçilerin sayısı kaçtır?

■ İşçilerin ücretlerini ödemeyen söz konusu maden şirketine herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?

■ Has Şekerler Madencilik'e ait Cenne Maden Ocağı ve Seba Madencilik'te işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalıştırılmakta mıdır? Söz konusu şirketin faaliyetleri en son hangi tarihte denetlenmiştir?"