20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP: Engelsiz yaşamı birlikte kuralım

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan HDP, "Coğrafyamızda yaşayan bütün engellileri partimiz ve demokrasi güçleri saflarında mücadeleye çağırıyoruz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. HDP, "Engelsiz yaşamı birlikte kuralım" dedi.
 
Toplumun en fazla ezilen, ama görünürlüğü en az olan engellilerin, 10 Mayıs'ta başlayan Dünya Engelliler Haftası'nı bir kez daha devasa sorunlarla karşıladığını ifade eden HDP, "Hedef engelli bireylerin toplumsal hayata bir özne olarak katılmasını sağlamaktır. Ancak gerçeklik ne yazık ki bu durumdan uzaktır2 diye kaydetti.
 
Yıllardır siyasi iktidarların her alanı istismar ettiği gibi, engelli alanını da istismar ettiğini vurgulayan HDP, "Engelliler toplumda yaratılan acımacı kültür gereği istismara daha açık bir toplumsal kategori olduğundan, bu alanın üzerinde adeta tepinmişlerdir. Bununla da yetinmemişler, engellileri toplumun sırtında bir kambur olarak görmüşlerdir. Engellilere reva görülense, sadece sadaka kültürü olmuştur" diye belirtti.
 
AKP hükümetleri de aynı şekilde hareket ederek, engellileri siyasi bir rant alanına dönüştürdüğünün altını çizen HDP, "Çıkarmış oldukları Engelliler Yasası yönetmeliklere bağlandığında, uygulanırlığı kalmamıştır. Sadece toplumda bir yanılsama yaratmıştır. Anılan yasayla birlikte, engellilerin daha önce mücadele ederek kazanmış oldukları haklar da kullanılamaz duruma gelmiştir" dedi.
 
Her seçim döneminde engellilerin sorunlarına öncelik vermeyen bir takım kişileri aday göstererek, engellileri adeta bir oy deposu olarak gördüğünü, engelliler kendilerini nasıl bir geleceğin beklediğinin farkında olması gerektiğini ifade eden HDP, "AKP-MHP ittifakı bu seçimde de yine sembolik adaylarla engellilerin oylarına talip olacaklardır. Diğer partiler de bu anlayıştan geri durmayacaklardır" diye kaydetti.
 
Engelli sorununun demokrasi sorunu olduğunu vurgulayan HDP, "Hiçbir sorun tek başına çözüme ulaşamayacağından, engellilerin sorunları da demokrasi mücadelesi vermekle ve kazanmakla aşılacaktır" diye belirtti.
 
Yapılması gerekenin bütün yaşamsal alanların engellilerin erişimine uygun bir şekilde düzenlenmesi olduğunun altını çizen HDP, "Kendi başına hayatını sürdüremeyen bütün bireylerin sigorta, emeklilik ve her çeşit sağlık hizmetinden sınırsız-ücretsiz yararlanmasının sağlanmasıdır. Esas olan engelli bireylere yardım etmek değil, onların herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürmelerini sağlayacak düzenlemeleri yapmak ve bunu engelleyen toplumsal ve yasal zorlukları aşmaktır" dedi.
 
HDP, "Coğrafyamızda yaşayan bütün engellileri partimiz ve demokrasi güçleri saflarında mücadeleye çağırıyoruz. Özgür ve mutlu bir geleceği direnerek kazanacağız" diye kaydetti.