4 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP emekli maaşının 5 bin TL'ye yükseltilmesini istedi

Emekli maaşlarına ilişkin kanun teklifi veren HDP Ekonomi Komisyonu, talep ettikleri 5 bin TL'nin önümüzdeki günlerde bir anlamını olmayacağını ancak amaçlarının halkları bir nebze nefes aldırmak olduğunu belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) emekli maaşlarının 5 bin TL'ye yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 5 bin TL olması ve yaşlılık maaşı alanlara aynı oranda ikramiye verilmesi teklifini Meclis'e sundu. Kanun Teklifi'ne ilişkin HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ile Ekonomi Komisyonu üyeleri Necdet İpekyüz ve Erol Katırcıoğlu, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

5 BİN TL ÖNERİLDİ
Heyecanla beklenen bayram ikramiyelerine dikkat çeken Paylan, dört yıl önce ikramiyenin bin lira olarak açıklandığını ancak bugün bin liranın bir anlamı kalmadığını belirtti. Paylan, "En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL. Bu para ile bırakın bir insanın geçinmesi hayatta kalması bile mümkün değil. Dört kişilik ailenin masrafı 5 bin lirayı bulmuş durumda. Büyükşehirlerde 5 bin liranın altında artık kira yok. Elektrik, doğalgaz, su ve internet faturaları 2-3 bin lirayı geçmiş durumda. Bu şartlara baktığımızda 2500 liralık en düşük emekli maaşı bir sefalet maaşıdır. Yasa teklifimizin ikinci maddesinde en düşük emekli maaşının 5 bin TL'ye yükseltilmesini öneriyoruz" dedi.

'BİR NEBZE NEFES ALMALARINI  SAĞLAMALIYIZ'
Türkiye'deki şartlarda 5  bin liranın da önümüzdeki günlerde anlamsız hale geleceğini ama en azından halkların bir nebze nefes almasını sağlamak için emekli maaşının ben bin TL'ye yükseltilmesini önerdiklerini belirtti ve şöyle devam etti: "Teklifimizin üçüncü maddesinde de önemli bir sosyal kesim var. Yaşlılık aylığı alan 1 milyona yakın yurttaşımız var. Bunlar gerçekten çok cüzi maaş alıyorlar. HDP olarak, HDP Ekonomi Komisyonu olarak Meclis'e çağrımız var. 65 yaş üzeri bu 1 milyon kişi emekli ve bayram ikramiyesi alamıyor. Bunlar unutulmuş durumda. Bunlara bayram yok mu Sayın Erdoğan? İşte 65 yaş üzeri yurttaşlarımızın da Ramazan Bayramının, Paskalya ve Pesah bayramlarının gerçek anlamda bayram olması için onlara 5 bin TL bayram ikramiyesi verilmesini öneriyoruz yasa teklifimizin 3'üncü maddesiyle.

'EMEKLİLERİMİZİN YAŞAM STANDARTLARINI YÜKSELTMELİYİZ'
Türkiye küresel emeklilik endeksinde 43 ülke arasında 39. sırada. Bu kabul edilemez. Derhal emeklilerimizin yaşam standartlarını yükseltmeliyiz. Bu kriz şartlarında en düşük emekli maaşının 5 bin TL'ye, bayram ikramiyesinin 5 bin TL'ye çıkararak ve yaşlılık aylığı alan yurttaşlarımızın en azından Kurban ve Ramazan bayramlarında 5 bin lira ikramiye almasını sağlayarak Küresel Emeklilik Endeksindeki yerimizi bir nebze olsun yükseltebiliriz. Bayram öncesi bunun yasalaştırması için girişimlerimizi sürdüreceğiz."

'İSTEDİKLERİ KADAR GİZLEMEYE ÇALIŞSINLAR'
Paylan basın emekçilerinin "TÜİK'e alternatif çalışma yapanlara 3 yıllık hapis cezası öngören bir teklif sızdı. Ne düşünüyorsunuz?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "TÜİK enflasyonu şu anda yüzde 61 olarak gözüküyor. Bir de çarşı-pazarın enflasyonu var. Bizim tespitlerimize göre enflasyon yıllık en az yüzde 150'lerde. Yurttaşlarımız çarşı ve pazara çıktığında fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Halkın enflasyonu şu anda yüzde 150'nin çok üzerinde ama TÜİK hala yüzde 61 ilan ediyor. Çünkü TÜİK'in açıkladığı enflasyona göre işçiye, memura, emekliye zam veriliyor. Bu zamlar da düşük kaldığı için işçinin, emekçinin, emeklinin alım gücü düşüyor. Biz ENAG gibi kurumların enflasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ENAG'ın açıkladığı enflasyonun halkın enflasyonu olduğunu düşünüyoruz. Bu teklif gelirse muhalefet edeceğiz. İstedikleri kadar enflasyonu gizlemeye çalışsınlar, güneş balçıkla sıvanmaz. Şu anda ülke hiper enflasyona gidiyor. TÜİK'in açıkladığı rakamlar hakikati göstermiyor."