20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP eğitim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutladı

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nün aynı zamanda eğitim emekçileri için bir mücadele günü olduğunu belirten Kaplan, eğitimde güvencesizliğin gittikçe arttığına dikkat çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dil, Kültür, SEkim Dünya Öğretmenler Günü'nün aynı zamanda eğitim emekçileri için bir mücadele günü olduğunu belirten Kaplan, eğitimde güvencesizliğin gittikçe arttığına dikkat çekti.anat, Spor ve Eğitim Politikaları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, eğitim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutladı. 

Türkiye'nin öğretmenlerin yaşam ve çalışma koşulları ve hakları yönünden geri kaldığını belirten Kaplan, öğretmenlerin yüzde 80'inin geçimlerini sağlamak için öğretmenliğin yanında başka işler de yapmak zorunda kaldığını ifade etti. 

'EĞİTİMDE GÜVENCESİZLİK GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR'
Öğretmenlerin üçte ikisinin borç altında olduğunu söyleyen Kaplan, "Bütün bu verilere rağmen Türkiye'de öğretmenler baskı ve zorlamalar altında çalışmak zorunda kalmaktadır. Öğretmenler üzerindeki mobbing ve baskılar halen devam etmektedir. Covid-19 salgınından uzaktan eğitim ile öğretmenler 24 saat çalışmaya mahkum edilmiş, mesai kavramı ortadan kaldırılmıştır. Yine 500 bin öğretmen atamayı beklemekte, atamaları olmadığı için düşük ücretlerle ve başka işlerde çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Bu sebeplerle eğitimde güvencesizlik gün geçtikçe büyümeye devam ediyor" dedi. 

'5 EKİM AYNI ZAMANDA EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN MÜCADELE GÜNÜDÜR'
Covid-19 salgınında yaşamını yitiren eğitim emekçilerini anan Kaplan, tüm öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutladı ve şöyle devam etti: "Dünyada anadilinde eğitim hakkı yasal mevzuatlarla koruma altına alınmıştır. Ancak imzaladığı birçok uluslararası sözleşmeye rağmen Türkiye'de 21. Yüzyılda halen anadilinde eğitim hakkı önündeki engeller devam etmektedir. Bin 500'den fazla Kürtçe öğretmeni mezun olmasına rağmen atanmayı beklemektedir. Okullarda seçmeli dersler olmasına rağmen bu öğretmenlerin ataması yapılmamaktadır. Bu sebeple öğrenciler bu dersleri seçememekte, çoğu zaman bilinçli bir şekilde seçmeli ders listelerinden Kürtçe çıkarılmaktadır. Bu nedenlerle 5 Ekim aynı zamanda eğitim emekçilerinin mücadele günüdür de."