24 Nisan 2024 Çarşamba

'HDP diz çökmedi, çökmeyecek'

Halkların Demokratik Partisi'nin Taksim Tünel Meydanı'nda yapmak istediği açıklama polis tarafından engellenmek istendi. Dağılmamakta ısrar eden kitleye polis müdahale ederek 23 kişiyi gözaltına aldı. Milletvekilleri ve HDP'liler, Galatasaray Meydanı'na kadar konuşmalar yaparak yürüdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yönelik Diyarbakır merkezli gözaltı saldırısını protesto etmek için Taksim Tünel Meydanı'nda açıklama yapmak istedi. Polis, eylem başlamadan Tünel Meydanı'nı abluka altına alarak, alanın yasaklı olduğunu iddia etti. Kitlenin kararlı duruşu üzerine HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm'ün de olduğu kitlenin etrafını saran polis, HDP İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, il yöneticisi Pınar Türk ve Suruç yaralısı Koray Türkay'ın da aralarında olduğu 23 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Polisin saldırısını alkış ve ıslıklarla protesto eden HDP'liler, "HDP halktır halk burada", "HDP umuttur, umut dimdik ayakta", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile karşılık verdi. HDP'lilere yönelik iki ayrı saldırının ardından kitle, Şişhane'nin ara sokaklarında ve İstiklal Caddesi'nde yürüyerek polis saldırısına ıslık, alkış ve sloganlarla tepki gösterdi.

'İKTİDARIN REFORMU BUDUR'
Polis ablukası altında konuşma yapan HDP milletvekili Züleyha Gülüm, iktidarın yargı reformu söylemlerine atıfta bulunarak, "İktidarın reformu budur. Ne yaparsanız yapın sizden korkmuyoruz. Gideceksiniz" dedi.

'ÜLKENİN UTANÇ TABLOSU'
İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yapanlar Gülüm'ün açıklamasına alkış ve sloganlarla destek verdi. Taksim Tünel Meydanı'nda yapılmak istenen açıklama, polisin saldırganlığı nedeniyle tüm bölgeye yayılırken, kitle, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu'nun katılımıyla Galatasaray Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca konuşma yapan HDP Milletvekili Piroğlu, "HDP diz çökmemenin adresidir. Polis, mahkeme, mafya zoruyla bizi dağıtamayacaklar" dedi.

'HDP'Yİ DURDURAMAZSINIZ'
Konuşmalar yaparak önce Galatasaray Meydanı'na yürüyen HDP'liler ardından il binasına yürüyerek burada açıklama yaptı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, "Bizi polis zoruyla, mahkeme zoruyla susturmaya çalışıyorlar. Durdurabildiler mi? Hayır. Bizim korkacağımızı, geri çekileceğimizi, dağılacağımızı sanıyorlar. Dağıtabildiler mi? Hayır. Biz bu ülkenin umuduyuz, diz çökmemenin adresiyiz. Soma işçileri, kadınlar teslim oldu mu? Hayır. Biz var oldukça ve bu ülke topraklarına ayak bastıkça diz çökmeyeceğiz. Polis, mahkeme, mafya zoruyla bizi dağıtamayacaklar. HDP halktır halk burada" dedi.

23 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Polisin müdahalesi sonucu 23 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan isimlerini öğrenebildiklerimiz şunlar: HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, İl yöneticisi Pınar Türk,  Atilla Özdoğan, Beser Çelik, Erkan Tepeli, Zekine Türkeri, Eylem Doğan, HDP Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Kadriye Doğan, HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Nimet Çelebi, HDP Şişli İlçe Eşbaşkanı Ani Kalk, İsmail Türkmen, Suruç yaralısı Koray Türkay, Vedat Güneşçi, Turgut Uyar, Ramazan Tutku, Cahit Tunan, Bayram Tecer, Oruç Karacık, Oktay Urak, Ürün Karaca.