27 Nisan 2024 Cumartesi

HDP Diyarbakır'da kadınların tutuklanmasına tepki gösterdi: Boyun eğmeyeceğiz

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu Eş Sözcüsü Halide Türkoğlu, Diyarbakır'da gözaltına alınan 25 kadından 11'inin tutuklanmasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Nasıl ki kayyımlarla mücadelemizden geri adım atmadıysak AKP-MHP iktidarının kadın ve Kürt düşmanı pratiği haline gelen yargı şiddetine de boyun eğmeyeceğiz" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu Eş Sözcüsü Halide Türkoğlu, Diyarbakır'da 11 kadının tutuklanmasına tepki gösterdi.

Özgürlük ve eşitlik mücadelesini yükselten kadınların, iktidarın tüm baskı politikalarına rağmen 8 Mart günü büyük bir coşkuyla alanlara çıktığını kaydeden Türkoğlu, "Kadın kazanımlarını kayyımlar eliyle gasp eden erkek-devlet şiddeti, bu kez de 8 Mart'ın direnişini ve kadınların yeni yaşam umudunu Amed'de gözaltı operasyonlarıyla hedef almıştır" dedi.

Kürt kadın mücadelesine karşı yürütülen yargı şiddetinin sıradan bir hale getirilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Türkoğlu, "Nasıl ki kayyımlarla mücadelemizden geri adım atmadıysak AKP-MHP iktidarının kadın ve Kürt düşmanı pratiği haline gelen yargı şiddetine de boyun eğmeyeceğiz" diye kaydetti.

16 Mart günü HDP'li belediye eş başkanları ve meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 25 kadının gözaltına alındığını hatırlatan Türkoğlu, "25 Kasım, 8 Mart ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili etkinliklere katılmayı gerekçe gösteren erkek-devlet yargısı, kazanımlarımızı savunmamızı kriminalize etmeye çalışmıştır. Bismil Belediye Eşbaşkanımız Gülşen Özer, Sur Belediye Eşbaşkanımız Filiz Buluttekin, belediye meclis üyelerimiz Jale Okkan, Emine Kaya, Esma Efetürk, Bahar Karakaş Uluğ ve Songül Kapancı'nın aralarında olduğu 11 kadın arkadaşımız tutuklanmıştır" bilgisine yer verdi.

Gözaltılar ve tutuklamaların iktidarın Kürt kadın mücadelesine karşı duyduğu korkuyu gösterdiğine dikkati çeken Türkoğlu, "Biz kadınlar AKP-MHP ittifakına karşı kadın dayanışmasıyla bu süreçte daha fazla mücadelemizi büyüteceğiz. Kadınlara yönelik her saldırıya karşı dayanışmamızla ve örgütlülüğümüzü büyüterek özgürlük ve eşitlik mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Kadın özgürlük ve eşitlik mücadelemiz tutuklamalarla engellenemez, kadın mücadelemizi aynı kararlılık ve inançla yükselteceğiz" diye vurguladı.