29 Mart 2024 Cuma

HDP Diyarbakır İl binasına baskın: Açlık grevindeki 25 kadın gözaltına alındı

Tecride karşı ve Leyla Güven'e destek amaçlı Diyarbakır HDP İl binasında başlatılan açlık grevine polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskında açlık grevindeki 25 kadın gözaltına alındı.
Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistlerinin, 33 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevini sürdüren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek için 3 günlük açlık grevi eylemi başlattığı HDP Diyarbakır il binasına polis baskın düzenledi. Aralarında 80 yaşındaki bir kadının da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
 
BİNA ABLUKAYA ALINDI
 
Baskın sırasında HDP Diyarbakır il binası önüne çok sayıda TOMA ve zırhlı araç sevk edildi. İl binasının etrafını çevik kuvvet ekipleri sardı. Çevik kuvvet ekipleri açlık grevinin yapıldığı Vedat Aydın Konferans salonuna baskın düzenledi.
 
25 KADIN GÖZALTINA ALINDI
 
İl binası içinde açlık grevinde olan TJA aktivistlerini gözaltına almak isteyen polis ile HDP'liler arasında tartışma yaşandı. Polis baskınına tepki gösteren HDP'liler, "Suç işliyorsunuz" diyerek gözaltılara tepki gösterdi. Yaşanan tartışmaların ardından polis çoğu TJA aktivisti olmak üzere 25 kadını gözaltına aldı.
 
GAZETECİLERİN GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENDİ
 
Polis baskını sürerken, HDP il binası önünde görüntü almaya çalışan gazeteciler de polisin müdahalesi ile karşılaştı. Çevik kuvvet, gazetecilerin görüntü almasını kalkanlarla engelleyerek görüntü almalarına izin vermek istemedi. Polis ile gazeteciler arasında da kısa süreli tartışma yaşandı. İl binası önünde bulunan polis kameraları il binasına girip çıkan yurttaşları kayıt altına aldı.
 
HDP'Lİ TOSUN’DAN GÖZALTILARA TEPKİ
 
Polis baskının ardından il binasına basın açıklaması yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, yaşananlara tepki gösterdi. Tosun, "Leyla Güven'e destek için açlık grevi eylemi vardı burada. 80 yaşındaki annelerden, 2 yaşındaki çocuklara kadar çok sayıda kişi açlık grevinde olan annelerini ziyarete gelmişlerdi. Bu gün insan hakları haftası. Annelerimizi ve eyleme katılanları yerde sürükleyerek gözaltına aldılar. Ne olursa Leyla güvenin talepleri yerine getirilmeden bu eylemlerimizi devam ettireceğiz" dedi.