29 Mart 2024 Cuma

HDP: Devlet Maraş'la yüzleşmelidir

Maraş katliamının 40. yılı dolayısıyla açıklama yapan HDP, katliamla yüzleşme çağrısı yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Maraş katliamının 40. yılı dolayısıyla açıklama yaptı. "Maraş katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız" denilen açıklamada, Maraş'ın 40 yıldır hafızalarda kapanmamış bir yara ve bu toprakların tanık olduğu en acımasız katliamlardan biri olduğu ifade edildi.
 
Vahşetin, caniliğin, yezidliğin vücut bulmuş hali olarak tanımlanan katliamda hayatını kaybedenler anılırken "Katliamı planlayanları, organize edenleri ve uygulayan katilleri lanetliyoruz" denildi.
 
Bir hafta süren katliamda 111 kişinin katledildiği, 176 kişinin yaralandığı, 210 ev ile 70 işyerinin yağmalandığının vurgulandığı açıklamada, "Katliam sırasında adeta şehri zapt eden saldırgan grup, her hangi bir müdahale ile karşılaşmaksızın işaretlenmiş olan Alevi evlerine girmiş, yakaladığı insanları öldürmüş, kadınlara tecavüz etmiş, evleri yağmalayarak mallara el koymuş ve bütün bunlar gerçekleşirken kolluk kuvvetleri seyirci kalmakla yetinmiştir" diye belirtildi.
 
PLANLI BİR KATLİAMDI
 
Devletin katliamı "sağ-sol, Alevi-Sünni çatışması" gibi göstermeye çalışarak katledilenlerle katilleri eşitlemeye çalıştığının ifade edildiği açıklamada, katliamdan "dış güçler sorumluydu" gibi açıklamaların da devletin suçunu gizleme çabası olduğu vurgulandı.
 
Maraş katliamıyla Alevilere, Kürtlere ve solculara, Türk-İslam kimliği dışında kimliklerin kendini ifade etmesine izin verilmeyeceği ve sosyalizm ile buluşamayacağı mesajının verilmek istendiği belirtiler açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
 
"Maraş katliamı, Türkiye'de rejim karakteristiğini bütün yönleriyle ortaya koyan en tipik, en önemli olaylardan biridir. Rejimin Alevi nefretini, Kürt düşmanlığını, Solun yükselişine karşı endişesini; emekten, özgürlükten, demokrasiden ve eşitlikten korkusunu en çıplak bir şekilde gördüğümüz olaylardan biridir. Bundan dolayı bugüne kadar aydınlatılamamış, hatta katiller 'cezasız' kalmış zaman içerisinde salıverilerek mükâfatlandırılmıştır.
 
"Katliamın amaçlarından birinin Alevi nüfusu Maraş'ta azaltmak (adeta Alevisizleştirmek) olduğu anlaşılmaktadır. 1978'de şehirde nüfusun yarısını oluşturan Aleviler, bugün şehrin yüzde 10'unu bile oluşturmamaktadır. Bunun sistemli bir iskân, demografik mühendislik politikası olduğu, yeni inşa edilen mülteci kampıyla daha da anlaşılmıştır."
 
Farklılıkların özgürce birlikte yaşadığı demokratik bir Türkiye için katliamla yüzleşme çağrısı yapılan açıklamada, katliamın sorumlularının açığa çıkarılmadığı ve hesap sorulmadığı sürece "Maraş kanamaya devam edecektir" denildi.