HDP, CİMER'e yapılan başvurular için ücret talep edilmesini Meclis'e taşıdı
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Bilgi Edinme Hakkı kapsamında CİMER'e yapılan başvuru için ücret talep edilmesini Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye yönelttiği sorularla Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.
Orman Genel Müdürlüğü'nün birkaç yıldır ülke genelinde endüstriyel plantasyon, gençleştirme, seyreltme ve benzeri gerekçelerle ağaçları keserek doğal orman varlığını yok ettiğini belirten Gülüm, ormanların sermayenin hizmetine sunulduğunu kaydetti.
Öte yandan akademisyenlerin denetimlerde bulunmaları ve bilimsel çalışmaları yürütmeleri, bu uygulamaların amenajman planlarına, belirlenmiş bilimsel kıstaslara ne ölçüde uyduğunu öğrenmelerinin engellendiğine dikkat çeken Gülüm, "Şöyle ki; tarafımıza iletilen bilgi ve belgelere göre bir vatandaşın 19 Temmuz 2020 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) 2003304789 sayılı başvurusu 26 Ağustos 2020 tarihinde Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından cevaplanmıştır. Bu cevaba göre talep edilen bilgi ve belgelerin bir ücret karşılığında paylaşılacağı, bu ücret cetvelinin de Orman Genel Müdürlüğü 2020 yılı Bilgi ve Belgeye Erişim Ücreti Cetvelinden öğrenilebileceği ve orman amenajman plan bedelinin yatırılması halinde mobil diskle birlikte başvurulması neticesinde bu bilgi ve belgelere erişilebileceği söylenmiştir" dedi.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında demokratik ve şeffaf yönetim gereği herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduğunu belirten Gülüm, "İlgili kamu kuruluşlarının talep edilen bilgi ve belgeler için ücret talep etmesi hukuka ve yasaya aykırıdır. Kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibine belgenin onaylı bir kopyasını vermek zorundadır. Amenajman planları başvurucunun başvurusu üzerine yapılmadığına göreve ilk kez yapılmayan bu çalışma için halihazırdaki belgelerden ancak kopyalama bedeli talep edilebileceğine göre bu fahiş ücretin sebebinin ne olduğunu anlamak mümkün değildir" ifadedelerini kullandı.
HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:
■ Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na göre Orman Genel Müdürlüğü'nün bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmemesinin sebebi nedir? Bilgi ve belgelerin şeffaf bir şekilde yurttaşlarla paylaşılması hangi gerekçelerle engellenmektedir?
■ Bilgi ve belgelerden kopyalama bedeli dışında istenen ücret kanuna aykırı değil midir? Orman Genel Müdürlüğü bu suretle gelir mi elde etmektedir?
■ Bilgi ve Belgeye Erişim Ücreti Cetvelindeki bilgiyi elde etmeyi engelleyen fahiş ücretler kim tarafından belirlenmiştir?
■ Muğla ilindeki endüstriyel plantasyon çalışmaları amenajman planlarına uygun mudur? Bu bölgedeki yoğun ağaç kesimi ve doğa tahribatının sebibi nedir?