28 Mart 2024 Perşembe

HDP: Çerkes soykırımı tanınmalı, Çerkeslerin talepleri kabul edilmelidir

Çerkes soykırımının 156. yılı dolayısıyla açıklama yapan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Rusya ve Türkiye'nin Çerkes soykırımını tanımasını, Çerkeslerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, 21 Mayıs 1864 yılında gerçekleştirilen Çerkes soykırımının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu coğrafyada birlikte yaşayan ve ortak gelecek tasavvur eden halkların tarihinde çok büyük felaketler meydana geldi. Bu felaket ve soykırımlardan biri de 21 Mayıs Çerkes Soykırımıdır" diye belirtildi.

Anavatanları Çerkesya'nın bağımsızlığını yüzyıllarca işgalcilere karşı savunan Çerkesler 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusya'sına yenilip, sürgün yollarına düştüğü kaydedilen açıklamada, "Anayurtlarından koparılarak kara ve deniz üzerinden, insanlık dışı koşullarda sürgüne tabi tutuldular. Bu sürgünde 1.5 milyon Çerkes topraklarından, yaşam alanlarından koparıldı. Sürgün yollarında ve vardıkları limanlarda 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti ki bu o dönem Çerkes nüfusunun çok büyük bölümüne denk düşüyordu. Hayatta kalanlar ise Osmanlı'nın iskân politikaları gereği Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu'ya (Suriye, Irak, Ürdün gibi) dağınık bir şekilde yerleştirildiler. Kimlikleri, dilleri, örgütlenmeleri yasaklandı, topraklarından koparılan Çerkesler sürgün yaşadıkları topraklarda asimile edildi" diye belirtildi.

ÇERKES SOYKIRIMI TANINSIN
Çerkeslerin 156 yıldır adalet aradığını, insanlığın bu büyük dramla yüzleşmesini, yaralarının sarılmasını beklediği vurgulanan açıklamada, "Başta tarihi/siyasi sorumluluğu olan Rusya Federasyonu'nu olmak üzere, Türkiye'yi ve dünyayı Çerkes soykırımını tanımaya davet ediyoruz" denildi.

Diasporada yaşayan Çerkeslerin yeniden tarihi vatanlarına kayıtsız şartsız dönüşlerinin maddi ve manevi olarak desteklenmesi, bu yüzleşmenin önündeki bütün engellerin kaldırılması insani, vicdani sorumluluk olduğunun altı çizilen açıklamada, "Çerkeslerin kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlükleri kabul edilmelidir. Bu coğrafyada yaşanan tüm soykırımlar ve katliamlarla yüzleşilmeden yaraların sarılamayacağını biliyoruz. Yaralarımızı sarmanın yolu ise eşit ve özgür bir yaşamdan geçiyor. Halkların Demokratik Partisi olarak, Çerkes Soykırımını kınıyor, Çerkeslerin haklı taleplerinin her zaman yanında ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz" diye belirtildi.