6 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP, Çarşı karakolundaki işkenceyi Meclis'e taşındı

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır'ın Sur ilçesi İskenderpaşa Mahallesinde kafe işleten H.E.T. ve K.T. adlı kardeşlerin Çarşı karakolunda işkenceye maruz kalmasını Meclis'e taşıdı.

Diyarbakır Sur ilçesi İskenderpaşa Mahallesinde kafe işleten H.E.T. ve K.T. adlı kardeşler polise mukavemet iddiası ile 13 Haziran günü gözaltına alındı. Gözaltına alınan kardeşler Sur ilçesinde bulunan Çarşı karakoluna götürüldü ve burada polisin işkencesine maruz kaldı.

İşkenceye maruz kalan kardeşlerden birinin 3 dişinin kırıldığı, kafasından yaralandığı yine aynı şekilde diğer kardeş de darp edildi. Açık bir şekilde işkenceye maruz kalan kardeşler hakkında polise mukavemet tutanağı tutuldu.

Özellikle son yıllarda başta bölge illeri olmak üzere Türkiye'nin her yerinde polis şiddeti arttı. Polis ve bekçilerin halka yönelik sokakta veya karakollarda uyguladığı işkence ve hakaret görüntüleri sosyal medyada yayınlanıyor. Polis ve bekçilere verilen yetkiler, mevcut cezasızlık durumu bu şiddet ve işkence olaylarının artarak devam etmesine ve aleni bir şekilde yapılmasına neden oluyor.

İki kardeşe karakolda yapılan işkenceyi Meclis gündemine taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, yanıtlaması istemiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları sordu:
Bakanlığın, H.E.T. ve K.T. kardeşlere yapılan işkence ile ilgili başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır? Var ise bu soruşturma ne aşamadadır?
H.E.T. ve K.T. kardeşlere işkence uygulayan polisler hakkında başlatılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?
Son 3 yılda polis tarafından şiddete ve işkenceye maruz kaldığı için şikâyette bulunan kişi sayısı kaçtır? Bu şikâyetler ile ilgili açılan soruşturmalar ne aşamadadır?
Son 3 yılda işkence ve kötü muameleden dolayı kaç kolluk personeli ceza almıştır veya açığa alınmıştır?