4 Mayıs 2024 Cumartesi

HDP Bütçe Buluşmaları kapsamında kadınlarla buluştu

Bütçe Buluşmaları kapsamında gerçekleşen kadın buluşmasında konuşan HDP Grup Başkanvekili Beştaş, toplumsal cinsiyete dayalı bir bütçe için mücadele ettiklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Kadın Meclisi Bütçe Buluşmaları kapsamında "Savaşa, ranta, talana değil; kadınlara bütçe" sloganıyla Neva Palas Otel'de kadın buluşması düzenliyor. Çok sayıda kadının katıldığı buluşmanın açılış konuşmasını HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş yaptı.

Emek ve Ekoloji komisyonlarının uzun süredir bütçe buluşmaları gerçekleştirdiklerini ve son olarak Ankara'da devam edildiğini söyleyen Beştaş, "Sizlerin görüşlerini taleplerini alacağız.  Savaşa, talana, ranta değil kadınlara bütçe temel hareket noktamız bu. Bütçeler siyasi, toplumsal tercihlerini yansıttılar. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Cinsiyete dayalı bütçe dediğimiz, kadınlara ayrımcılığa karşı kamu kaynakların kullanılmaması demek. Kadınların sosyal, siyasal, toplumsal yaşamda aktif olması ve önünü açmak ve toplumsal cinsiyet rollerin düzenlenmesine katkı yapmak gibi bir amaç taşıyoruz" dedi.

Bütçelerin kamu gelirlerinin ve harcamalarının nasıl dağıtılacağına dair politikaları içerdiğini belirten Beştaş, bütçenin bütün vatandaşlar için temel bir hak olduğuna vurgu yaptı. Beştaş, "Toplumsal cinsiyete dayalı bütçe dediğimiz mesele yeni gündemimizde değil. HDP olarak, toplumsal cinsiyete duyarlı olması meselesinde çokça çalışma yaptık. Genel kurulda, komisyonda bunu ifade ettik. Biz kadın bütçesi derken; kadınlar için ek özel bir bütçe aile bakanın bütçesine sıkıştırılsın demiyoruz ve öyle görmüyoruz. Biz sadece kadınlar ve erkekler eşit para harcasınlar da demiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bütçe diyoruz. Bütçenin sadece cinsiyete dayalı eşitliğin sağlanması yönünde değil, yoksulluğun azalmasına katkı sağlamak olarak değerlendiriyoruz" diye belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bugün komisyonda bütçeye yönelik bir sunum gerçekleştirdiğini dile getiren Beştaş, Ekonomi komisyonlarının bütçeye karşı mecliste bir açıklama yaptığını da ifade etti. Beştaş, "26 Kasım'a kadar bütçe görüşmeleri komisyonda görüşülmeye devam edecek. Biz sahada genel bütçe ve kadın bütçe buluşmalarını gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ekim ayında yayınlanan cinsiyet eşitsizliğine dair hazırlanan bir raporda, kadın ve erkeklerin istihdam oranlarında eşitsizliğin en yüksek farkının olduğu ülkelerden biri Türkiye. Kadınlar olarak hep birlikte bütçeleme yöntemine itiraz etme gibi bir sorumluluk ile karşı karşıyayız. Biz HDP kadın grubu olarak tüm bütçeleme dönemlerinde bu konuda çok aktif çalışmalar yürüttük. Sadece aile kadın meseleleri değil, her alanda kadın bakış açısını kamu kaynaklarının kullanımına kadar toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe oluşturmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadın yoksulluğunu gündemde tutmak için bu mücadeleyi aralıksız sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Toplantı basına kapalı devam ediyor.