19 Nisan 2024 Cuma

HDP: Bulunduğumuz her yerde 1 Mayıs'ı kutlayalım

HDP, birçok ilde basın açıklamaları yaparak 1 Mayıs'ı kutladı. Bu dönem birlikte mücadele ve dayanışmanın daha da önemli olduğu vurgulanan açıklamalarda, işçi ve emekçilere 1 Mayıs'ta bulundukları her yerde kutlama yapmaya çağırıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), birçok kentte 1 Mayıs'a ilişkin açıklamalar yaptı. HDP, yarın herkesi bulunduğu yerde 1 Mayıs'ı kutlamaya davet etti ve "Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, seslerde, hastane bahçelerinde, fabrikalarda, zılgıtlarda, marşlarda mücadeleyi yükseltiyor, hayatı durduruyor 1 Mayıs'ı kutluyoruz" dedi.
 
İSTANBUL
HDP İstanbul İl Örgütü, parti binasının önüne açıklama yaptı. Kutlamaya, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, HDP Milletvekili Züleyha GÜlüm de katıldı. 

"Newroz'dan 1 Mayıs'a Emek, Barış, Adalet, Özgürlük Mücadelemiz Sürüyor" pankartının açıldığı kutlamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut, HDP olarak halkın sağlığını da gözeterek İstanbul'un bütün ilçelerinde eşzamanlı olarak parti binalarının önünde 1 Mayıs'ı kutladıklarını belirtti.

'SINIF MÜCADELESİ KESKİNLEŞTİ'
Açıklamayı HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Pınar Türk, yaptı. Türkiye halklarının 1 Mayıs'ı koronavirüs salgını eşliğinde, daha önceki yıllarda görülmemiş ölçüde haklarına, özgürlüklerin, hayatlarına yönelik saldırı dalgası ile karşıladıklarını belirten Türk, salgınla birlikte keskinleşen bir sınıf mücadelesinin ortaya çıktığını söyledi. 

Türk, "Ne dünyada ne de Türkiye'de yaşanan kriz, salgın nedeniyle ortaya çıkmadı. Zaten ağır bir ekonomik kriz yaşanırken salgın bu krizi derinleştirdi. Hükümetler, sermayeyi önceleyen paketler ile önce 'ekonomi' diyerek, 'halk sağlığını' hiçe saydılar" dedi.
 
'HİÇ AYNI GEMİDE OLMADIK'
Türkiye'deki rejimin 'Ekonomik Kalkınma Paketi' ile sermayeye koruma paketi oluşturduğunu belirten Türk, "Halka kolonya ve dua kaldı. İktidar ve sermaye ortaklığıyla, ihtiyaç olmayan sektörlerde çalıştırmaya devam etme, iş yerlerinde yeterli önlemlerin alınmaması, işçilerde var olan virüs vakalarının saklanması, işten atmaların devam etmesi, 20 yaş altının sokağa çıkmasının yasaklanmasın da bile 18-20 yaş arası işçi gençlerin kapsam dışında bırakılması, ücretsiz izne çıkarmalar yaşandı. Bunun adı gerçek anlamda 'sermaye fırsatçılığıdır'. Ama her ne hikmetse, salgın başladığından beri koronavirüs dil, din, ırk, renk, cinsiyet, zengin, yoksul ayrımı yapmıyor, aynı gemideyiz deniyor" diye konuştu.
 
"Biz hiç aynı gemide olmadık!" diyen Türk, şöyle devam etti: "Biz, hastanelerde test yapılmayıp yüksek ateşle gönderilirken, siz yüzlerce test kiti satın alıp kendinizi yüksek güvenlikli evlerinizde kendinizi kontrol altında tuttunuz. Biz, inşaatlarda önlem adı altında yemeklerimiz kaldırılıp 'ekmek arası ıspanakla' karın doyurmaya çalışıp, duyurunca işten atıldık. Siz, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek menülerle beslendiniz. Kadınlar olarak mesai saatlerimiz artırılıp, işte ve bakım hizmetlerinde evde çift kat enerji harcayıp bağışıklık sistemimizi sürekli aşağıya düşürürken, Siz; evlerinizde hizmetinize bakan emekçiler tarafından bakıldınız."
 
AYRIMCILIK SÜRDÜ
Salgında bile ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Türk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  "Bakın ABD'deki ölüm oranlarına, kimler ölmüş en çok? Siyah derili yoksullar. Bakın İtalya'ya kimler ölmüş? Özelleştirilen, ticarileştirilen sağlık sisteminin kurbanı olarak seçilen yaşlı insanlar. Yeterli önlem alınmadan işe koşulan sağlık emekçileri, salgın döneminde Korona virüslü hasta kabul etmeyen özel hastaneler, sizlere evde özel hizmet verdiler. Siz; hiç düşüncelerinizde dolayı cezaevlerinde rehin tutulup, ölüme terk edildiniz mi? Savaşlarda bedenleriniz paramparça oldu mu? Madenlerin kara deliklerinde cayır cayır yanarak bedenleriniz kömürleştirildi mi? Siz hiç işten atıldınız mı? Eve giderken çocuklarınıza ne diyeceğinizi düşündünüz mü kara kara...Ya ertesi gün nasıl ekmek alacağınızı? Faturaları, ev kirasını nasıl ödeyeceğinizi, Siz hiç sokağa itildiniz, çöplüklere sürüldünüz mü? Ya da 1000 lira yardım için PTT kuyruklarına girdiniz mi?"

'KADERİMİZİ ELLERİMİZE ALACAĞIZ'
Bu nedenle aynı gemide olmadıklarını ve hiç olmayacaklarını dile getiren Türk, işçi ve emekçiler olarak bu koşullarda 1 Mayıs'a karşıladıklarını kaydetti. Salgından sonra şartların daha da ağırlaşacağını ve bunun faturasının tekrardan işçilere kesileceğini belirten Türk, "Bu 1 Mayıs'ta işçiler emekçiler, yoksullar, yoksunlar, ötekileştirileler, mülksüzleştirilenler olarak bir tercih yapmakla yüz yüzeyiz. Bir dönüm noktasındayız. Ya bu sermaye zulmü altında çığlıklarımız içimizde patlayacak ya da çığlıklarımızı birleştireceğiz. Dayanışmayla, bir birimize el vererek, kendi içimizde ağlar örerek, kendi kaderimizi kendi ellerimize alacağız. Yeni bir yaşam örmek için bu 1 Mayıs'ta her yerdeyiz. Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, seslerde, hastane bahçelerinde, fabrikalarda, zılgıtlarda, marşlarda mücadeleyi yükseltiyor, hayatı durduruyor 1 Mayıs'ı kutluyoruz" dedi.

DİYARBAKIR 
HDP Diyarbakır il ve ilçe örgütleri eşzamanlı olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı'na ilişkin il binası önünde basın açıklaması yaptı. İçişleri Bakanının korovavirüs kapsamında aldığı kararlar doğrultusunda açıklamalara en fazla 5 kişinin katılmasına izin verildi.

İl Örgütü önünde yapılan kutlamaya SKM MYK üyesi Satiye Ok ile ESP Diyarbakır İl Başkanı Erkan Keskin de katıldı.

Kürtçe açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "1 Mayıs'ı siyasi, ekonomik, toplumsal ve koronavirüs salgınıyla karşılıyoruz. İktidar, Kürt sorununu inkar ve yok sayma yaklaşımıyla Ortadoğu'da Kürtlerin bütün kazanımlarına şiddetli bir şekilde saldırıyor. Bu saldırılarla Türkiye ve Kürtlerin yaşadığı topraklar yıllarca savaş meydanına dönüştü. İktidar, Türkiye ekonomisinin tamamını bu savaşın hizmetine koydu. Bizler emeğimizle barışla, özgürlük ve sağlıkla hep birlikte yeni bir dünya kuracağız" dedi. 

Milyonlarca insanın işsiz kaldığını söyleyen Ceylan, iktidarın yanlış siyasi ve ekonomik politikalarla yoksullaştırdığı toplumu kendine bağlaya çalıştığını belirterek, "Hem yoksul hale getir, perişan et hem de sembolik yardımlarla kahramanlık şovuyla kendine bağla. Bu ahlaksızlık teşhir edilmelidir" şeklinde konuştu. 

Birlikte mücadele ve dayanışmanın bu dönem daha da önemli olduğunun altını çizen Ceylan, "O zaman toplumsal barışı ve özgür, demokratik, eşit bir toplum yaratabiliriz" dedi.

ANKARA 
HDP Ankara İl Örgütü, il binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklama yapan İl Yöneticisi Deniz Akil, emekçilere "evde kalın" diyen iktidarın, yoksulluk, açlık ve sefalet politikalarını hayata geçirdiğini söyledi. Milyonlarca işçinin salgın koşullarında çalıştırılarak ölüme mahkum edildiğinibelirten Akil, "Yeni bir yaşam örmek için bu 1 Mayıs'ta her yerdeyiz. Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, seslerde, hastane bahçelerinde, fabrikalarda, zılgıtlarda, marşlarda mücadeleyi yükseltiyor, hayatı durduruyor 1 Mayıs'ı kutluyoruz" diye konuştu.

VAN 
HDP Van İl Örgütü Eşbaşkanı Öznur Bartın, Türkiye'de var olan ekonomik krizin korona salgınıyla daha da derinleştiğini söyledi. Salgınla mücadele eden dünyada hükümetlerin sermayeyi önceleyen paketlerle "önce ekonomi" diyerek, halkın sağlığını hiçe saydığını belirtti.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, il binasında basın açıklaması yaparak 1 Mayıs'ı kutladı.

Burada konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kapitalist sömürü sistemine "dur" deme vaktinin geldiğini ve herkesin bu süreçte sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi. Hatimoğulları,"Evin içinde ve evin dışında harcadığımız emeğimiz hiçbir şekilde görünmemektir. Kapitalist sistemin, erkek egem sistemle ele ele vererek büyük bir sömürü çarkını kadın emeği üzerinden nasıl geliştirdiklerini görüyoruz. Biz de diyoruz ki kadınlar daha çok sesini yükseltmeli ve kadın dayanışmasını büyütmelidir" dedi. 
 
Bu yılki 1 Mayıs'ın alanlara çıkılamasa da tarihteki yerini alacağını söyleyen Hatimoğulları, "Kitlelerin kapitalist ve onu sömürü çarkına savaş politikalarına halklara karşı düşmanlığına ekoloji düşmanlığına karşı evlerde, fabrikalarda biriken öfkemizle 1 Mayıs'ı mücadele alanına çevirmeliyiz" diye konuştu. 

Hatimoğulları ve beraberindeki partililer, Seyhan İlçesine bağlı Şakirpaşa Mahallesi'nde esnafı ziyaret ederek, 1 Mayıs'ı kutladı ve karanfil verdi.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, şl binalarında yaptıkları açıklamasıyla 1 Mayıs'ı kutladı. Açıklamaya, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

HDP Hatay, Antalya, Kars'ın da aralarında olduğu bir çok il ve ilçede 1 Mayıs dolayısıyla açıklamalar yaptı.