27 Nisan 2024 Cumartesi

HDP bu yılın son grup toplantısını yaptı

Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 2011 yılı mücadelesini özetledi. Sancar, "2022 yılı kazanacağımız yıl olacaktır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, grup toplantısında konuştu. Ekonomiye dair söz söyleyen Sancar; dolar, döviz, altının günlerdir olağanüstü şekilde yükseldiğini ancak TL'nin de olağanüstü değer kaybettiğini belirtti. 

Yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidarın Türk lirasını ve bütün ekonomiyi dövize bağladığını söyleyen Sancar, bu uygulamayı "mandacılık" olarak yorumladı. Para sahiplerinin doların her yükselişinde servetlerine servet katacaklarını dile getiren Sancar, faturasının ise halklara ödetileceğinin altını çizdi. 

Erdoğan'ın ekonomik olarak her sıkıştığında dini istismar ettiğine dikkat çeken Sancar, "Nas faizi haram kılmış güya. Oysa asıl amaç bu değil. Asıl amacın inanca uygun davranış olmadığı da ortada. Çünkü Nas faizi yasaklıyorsa, haram kılıyorsa ekonominin bütün alanlarında devletin alacaklarında da faizi sıfırlamanız gerekiyor. Ama öyle yapmıyorlar burada da halkın dini inançlarını istismara yönelik bir yalan manevrası olduğunu açıkça görüyoruz. Türkiye'de inançlara bu şekilde bir saldırıyı HDP olarak her yerde ifşa edeceğiz, kabul etmiyoruz. Bunu halka hakikatiyle birlikte açıklamaya devam edeceğiz. Bu düzenin gerçek yüzünü de açığa çıkarmayı sürdüreceğiz" dedi. 

İktidarın insan istismarında sınır tanımadığını dile getiren Sancar; savaşa, yandaşa, ranta ve bir avuç sermayedara işleyen ekonomiyi sürdürmeye  çalıştığını  söyledi. 2021 yılının son grup toplantısını yaptıklarını belirten Sancar, "Kürt Sorununda demokratik çözüm ve barış Türkiye'de büyük toplumsal barışa giden yolun kilidi durumunda. Büyük barış sadece Kürt Sorununda demokratik çözümle sınırlı olamaz. Demokratik çözümü bu ülkenin yüzyıllık tarihinde bu politikaları yaratan anlayışın açtığı bütün yaralarla yüzleşerek sağlayabiliriz" diye konuştu.

Sancar, "Yalanın hakimiyetini kurmak isteyenlere hakikatin sesiyle cevap vermek zorundayız. Bunu başaracağız, buna inancım tamdır. Bu inançla yeni yılı kutluyorum. Bu inançla bütün halklarımıza, gençlerimize, emekçilerimize, kadınlara açlık çeken, yoksullukla boğuşan, geleceği çalınan bütün topluma sesleniyorum; gelin birlikte yürüyelim. Umut mücadeleden doğar, dayanışma umudu besler. Eğer oturursanız ve yerinizde karamsar hikayeler örmeye devam ederseniz gideceğiniz yol kapkaranlık bir umutsuzluktur. Buna kimsenin hakkı yoktur. Bu ülke hepimizindir. Hep birlikte kazanacağız. 2022 yılı birlikte kazanacağımız yıl olacaktır" ifadelerini kullandı.