23 Nisan 2024 Salı

HDP: Belediyelerimiz ve çocuklarımızdan ellerinizi çekin

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu: Bu hukuk dışı uygulama halk iradesinin açık bir ihlali olduğu gibi, çocuklara yönelik psikolojik şiddet örneğidir ve çocuklarda travmalara sebep olmaktadır. Belediyelerimizden ve çocuklarımızdan ellerinizi çekin. HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Selahattin Aslan, Diyarbakır Kayapınar Belediyesi'nde yaşanan çocuk kreşi tartışmalarını değerlendirdi. Belediye tarafından yaptırılan ve kayyum yönetimce müftülüğe tahsis edilen kreşin dün basılarak zorla boşaltılmasını kınayan Aslan, “Açık bir işgal, gasp, hukuksuzluk ve utanç örneği olan bu uygulamayı tanımıyoruz” dedi.
 
Belediyenin kayyum yönetimi, 31 Mart seçimlerinden önce ‘Zarokistan’ adlı çocuk kreşini Diyarbakır Müftülüğü’ne kuran kursu yapılması için ücretsiz tahsis etmişti. Dün yaşanan olaylarda önce müftülük memurları ardından kaymakamlık görevlileri ve polisler çocukların kreşte olduğu sırada binaya giderek zorla boşalttı.
 
HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 31 Mart seçimleriyle kayyumlardan geri alınan belediyelere yönelik baskıların devam ettiğine dikkat çekti. Kurul adına bir açıklama yayınlayan Selahattin Aslan, “Akıl almaz bir düşman hukukunun uygulandığı bu yönelimler, iktidar blokunun sınır tanımaz, pespaye ve keyfiyet sınırlarının vardığı korkutucu boyutları gözler önüne seriyor” diye belirtti.
 
Belediye girişlerine yerleştirilen X-Ray cihazları, GBT fişlemeleri ve meclis üyeliği düşürmeye varan uygulamalarla yerel yönetimlere darbe sürecinin devam ettirildiğine vurgu yapan Aslan, “Kayyımlar şahsında ortaya çıkan yolsuzluk, hırsızlık ve talan pratiklerinin hesabı verilmesi gerekirken, yeni yöntemlerle belediyelerimiz haksız bir şekilde işlevsiz kılınmakta, yeni rejimin yönetsel aygıtı olan kayyım sistemi pratikte devam ettirilmek istenmektedir” diye kaydetti.
 
Aslan, Diyarbakır Kayapınar Belediyesi tarafından yaptırılan ve daha önce kayyum yönetim tarafından müftülüğe tahsis edilen çocuk kreşinin tekrar gasp edilmesine tepki göstererek şunları ifade etti: Kayapınar Belediyesi tarafından Mayıs ayında gerçekleştirilen meclis toplantısı ile halen hizmet vermeye devam eden bu kreşin tahsisinin iptaline karar verilmiş, protokol iptal edilerek ilgili kuruma bildirilmiştir. Belediye meclis kararları hukuken bağlayıcı olmasına rağmen Müftülük 29 Mayıs'ta kreşi basarak, binanın boşaltılmasını, ailelerin çocuklarını almalarını isteyip demirbaş ve donatıların kendilerine tahsis edildiğini ifade etmiştir.”
 
MECLİS ÜYELERİ DARP EDİLDİ
 
Aslan yaşananları şu şekilde aktardı: “Bunun hukuken mümkün olmadığını, kreşin halen aktif olduğunu belirten Kayapınar Belediye Eşbaşkanımız Keziban Yılmaz, Cizre örneğinde olduğu gibi açıkça 'kanun tanımıyorum' deyip eski protokolün işletileceğini ifade eden Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç ile yapılan görüşmeden kamuoyunun sağduyusuna hitap edecek bir sonuca varamadıklarını kamuoyuna deklare etmiştir. Kaymakam Koç’un koruma polisleri kreş binasında bulunan belediye meclis üyeleri ile tartışıp, onlara fiziki şiddet uygulayıp darp etmiştir. Kaymakam bizatihi kreşe gelmiş ve 'ben burayı işgal ediyorum' demekte beis görmemiştir. Belediye Eşbaşkanımız Yılmaz tarafından iptal edilen meclis kararına yönelik mahkeme yolunun açık olduğu hatırlatılması üzerine; Kaymakam, 'hayır ben mahkemeye gitmiyorum, siz mahkeme açın' diyerek hukuku ve yasaları tanımadığını ifade ederek, hukuk ve yasaların getirildiği noktayı gözler önüne sermiştir.”
 
Selahattin Aslan, yaşananlara ilişkin “Açık bir işgal, gasp, hukuksuzluk ve utanç örneği olan bu uygulamayı tanımıyoruz. Bu hukuk dışı uygulama halk iradesinin açık bir ihlali olduğu gibi, çocuklara yönelik psikolojik şiddet örneğidir ve çocuklarda travmalara sebep olmaktadır. Belediyelerimizden ve çocuklarımızdan ellerinizi çekin” değerlendirmesinde bulundu.