28 Mart 2024 Perşembe

HDP Batman milletvekillerinden mobbing ve sürgünlere tepki

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ümit Özveri'nin sağlık çalışanlarına uyguladığı  mobbing ve baskıya ilişkin ortak açıklama yapan HDP'nin Batman milletvekilleri, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Batman İl Müdürü Ümit Çiçek'in baskıcı, ayrımcı, keyfi tutumunu kınıyoruz" dedi.

HDP Batman Miletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ümit Özveri'nin sağlık çalışanlarına uyguladığı  mobbing ve baskıya ilişkin ortak açıklama yayınladı.

Koronavirüs salgınının yarattığı ya da var olanları derinleştirdiği toplumsal sorunlarla mücadelede sosyal hizmet çalışanlarının büyük sorumluluk üstlendiği ifade edilen açıklamada, "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Batman İl Müdürü Ümit Çiçek Özveri, Batman'a emek sarf eden sendika üyesi personellerine baskı ve mobbing uygulamakta, çalışanlarının işine keyfi biçimde son vermektedir. Ek ders karşılığı çalışan F.A. isimli çalışan 2020 yılı başlangıcında sözleşmesinin yenilenmesi gerekirken hiçbir gerekçe gösterilmeden sözleşmesi yenilenmemiş ve iş akdine son verilmiştir. İki soruşturma İdare Mahkemesinden döndüğü halde haklarında usulsüz soruşturmalar açmaya devam etmektedir. Kurumdaki sendika üyesi çalışanların rotasyon adı altında sürgün edilmesi iş ve çalışma barışına zarar vermektedir" diye belirtildi.

Sosyal hizmet emekçilerinin koronavirüse karşı koruyucu ekipman eksikliği yaşamalarına rağmen işlerini aksatmadan, özveri ile Vefa Destek Projesi kapsamında sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, "Koruyucu ekipman olmadan çalışmaya devam etmenin hem halk sağlığını hem de kendi sağlıklarını tehdit ettiğini ifade eden çalışanlar hakkında dayanaksız soruşturmalar açılmış, idari para cezası kesilmiştir. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası soruşturma ve idari para cezasına itirazlarını sürdürürken, H.I. Erzurum'a, S.B. Osmaniye'ye ve H.A. Yozgat'a bugün (22.05.2020) kendilerine tebliğ edilen kararla sürgün edilmişlerdir" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
"Sürgün kararının, idari para cezası kesilmesinin hemen akabinde (11 Mayıs 2020) Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yazı gönderilerek alındığı anlaşılmaktadır. Zaten para cezası kesilen emekçiler sürgün ile birlikte aynı soruşturmadan iki defa cezalandırıldılar. AKP iktidarının yerelde görev yapan atanmışları o ilin ve halkın sorunlarına çare üretmeye çalışan kişi ve kurumlarına karşı fişleme çalışması yapmakta, Ankara'daki Bakanlıklar da vakit kaybetmeden fişlenen kişileri cezalandırmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Batman İl Müdürü Ümit Çiçek daha önce de V.Y. ve bugün sürgün edilen H.I hakkında usulsüz soruşturma başlatmış ancak soruşturmanın ve kınama cezasının kanuna aykırı olduğu İdari Mahkeme tarafından kanıtlanmıştır. Bakanlık, çalışanları hakkında usulsüz işlem yapan müdür Ümit Çiçek hakkında herhangi bir soruşturma başlatmadığı gibi, hatalı karar alma konusunda sabıkalı bir kişinin talebi doğrultusunda 3 kişiyi haksız yere sürgün etmektedir.

"İktidar yönetemediği her günün acısını işini hakkıyla yapmaya çalışan, doğruları söylemekten kaçınmayan emekçilere, derneklere, siyasi partilere sopa sallayarak çıkarmaktadır. Ekipman eksiği olduğunu söyleyen çalışanı sürgün ederek, doğruları yazan-sorgulayan gazetecileri gözaltına alarak, yurttaşların seçme ve seçilme hakkını gasp ederek zulmünüze karşı kimlerin birlikte mücadele etmesi gerektiği ortaya çıkarıyorsunuz. AKP iktidarının beceriksiz yönetiminin yarattığı faşizm ikliminin sonunu zulme uğrayanlar hep birlikte mücadele ederek getireceklerdir. 

"Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Batman İl Müdürü Ümit Çiçek'in baskıcı, ayrımcı, keyfi tutumunu kınıyoruz, haksızca sürgün edilen arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz."