18 Nisan 2024 Perşembe

HDP, Batman Hapishanesindeki işkenceyi Meclis'e taşıdı

İsyan sonrası Batman Hapishanesi'nden Diyarbakır'a sevk edilen tutsakların işkenceye uğradığını ve görüş haklarının elinden alındığını kaydeden HDP Milletvekili Uca, tutsakların yaşadıklarını Meclis'e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Miletvekili Feleknas Uca, Batman Hapishanesi'nde yaşanan isyan, tutsaklara yönelik işkence ve sevk edildikleri Diyarbakır Hapishanesi'nde yaşananlara ilişikn Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Batman Hapishanesi'nde tutsakların, salgın nedeniyle çıkarılması planlanan ancak siyasi tutsakların kapsam dışı bırakıldığı infaz düzenlemesini protesto için 4 Nisan'da isyan çıkardığını hatırlatan Uca, isyanın ardından avkatlarıyla dahi görüştürülmeyen 400 tutsağın Diyarbakır 4 No'lu T Tipi Hapishanesine sevk edildiğini belirtti. 

'PERSONEL SOSYAL MESAFE KURALINA UYMUYOR'
Med Tuhad-Fed ve ÖHD'li avukatların tutsaklarla görüştüğünü aktaran Uca, bu bilgileri paylaştı: "Kampüsün ana girişinden X- ray alanına kadar hiçbir şekilde ateş ölçümü yapılmamı, Ceza İnfaz Kurumuna girildikten sonra X-ray alanında dezenfekte, maske ve eldiven verilmemiştir. Personelin sosyal mesafe kuralına uymadığı, bir kısmında maske olmadığı, bir kısmının ise maskeleri doğru şekilde kullanmadığı gözlenmiştir. Ceza İnfa Kurumunda henüz fiziki yapının tamamlanmadığı ve genel olarak temiz olmadığı gözlenmiş. Özellikle avukat görüş odaları ve kapalı görüş alanlarının kirliliği ve tozlu oluşu raporlara yansımıştır. 

'MAHPUSLAR AİLELERİYLE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ'
"Avukatların yaptıkları görüşmelerden elde ettiği bilgiler neticesinde, yaşana isyanın ardından sevk sürecinde ring içerisindeki personellerin eldiven, maske takmadıkları bildirilmiştir. Öte yandan mahkumların hem sevs sürecinde hem de Diyarbakır cezaevine girmeden evvel şiddet ve kötü muameleye maruz kaldığı bildirilmiştir. Avukatlarca yapılan görüşmelerde tutuklulun yüzünde ve göz altlarında dayak izleri ve morluklar gözlemlenmiştir. Ayrıca mahpusların temizlik malzemelerine ulaşamadıkları, yaşanan salgın açısından koğuşlarda yeterli tedbirlerin alınmadığı belirtilmiştir. Mahpusları, aileleri ile görüşemedikleri ve ilk görüşmenin 10 gün sonra gerçekleşeceğini belirtmişlerdir."

HDP Batman Miletvekili Feleknas Uca, Bakan Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Batman Cezaevindeki isyan sonrası İHD, ÖHD gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir heyetin cezaevine girişine neden izin verilmemiştir?

Açık görüşlerin iptal edilmesi, ailelerin sevk sürecinden dolayı endişelerinin giderilmesi açısından bir an evvel telefon görüş haklarının verilmesi gerekmektedir. Mahpusların aileleriyle iletişimini sağlamak için herhangi bir girişiminiz bulunmakta mıdır?

■ Bilim Kurulu ve Adalet Bakanlığının açıkladığı ölçüler doğrultusunda Ceza İnfaz Kurumlarında salgına ilişkin tedbirler artırmaya yönelik bir çalışmanız bulunuyor mu? Bu çerçevede Ceza İnfaz Kurumunun temizliği, dezenfekte edilmesi, infaz koruma memurlarının sosyal temas kurallarına uymasını sağlamaya yönelik denetimler yapılmakta mıdır?"