25 Nisan 2024 Perşembe

HDP asker ölümlerinin araştırılmasını istedi

Zorunlu askerlik döneminde yaşanan intihar vakalarının araştırılmasını isteyen HDP Van Milletvekili Sarısaç, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, zorunlu askerlik uygulamasına bağlı olarak kışlalarda yaşanan intiharların araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Her ne kadar "bedelli askerlik" uygulamasına geçilse de maddi durumu olmayan kesimler için bir şeyin değişmediğini belirten Sarısaç, AKP iktidarı boyunca yaşanan şüpheli vakaların incelenmesi ve aydınlatılması konusunda gerekli çabanında gösterilmediğine dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) bir soru önergesine verdiği cevapları hatırlatan Sarısaç, 2002-2013 döneminde 1035 intihar vakasının yaşandığını, şüpheli asker intiharlarının sonuncusunun ise Van'da yaşandığını aktardı. Muş-Malazgirt doğumlu er Ahmet Türeli'ni Van'da askerliğini yaparken nöbet sırasında ağır yaarlı bulunduğunu anımsatan Sarısaç, "Her ne kadar intihar ettiği belirtilse de Türel'in ailesi, intihar etmesi için herhangi bir probleminin olmadığını belirterek bunun bir intihar vakası olmadığını ifade etmişlerdir. Kışlalarda hak ihlalleri ve intihar vakaları yıllardır devam eden bir olgu olarak kendini göstermektedir. Özellikle son yıllarda 'bedelli askerlik' uygulamasına geçilmesine rağmen ücretin çok yüksek olması, askerliği maddi durumu olmayan yoksul kesimler için bugün de 'zorunlu' kılmaktadır. Buna karşın yıllarca dile getirilse de vicdani ret hakkı tanınmadığı gibi kamu hizmetine katılımla askerlik görevinin yapılması noktasında da çözümler geliştirilmemiştir" ifadelerini kullandı. 

Yaşanan her ölümün ailelere ve basına "intihar" olarak aktarılırken, savcılğın "takipsizlik" kararları vererek konuyu kapattığını söyleyen Sarısaç, şöyle devam etti: "Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nin Mart 2015'te açıkladığı verilere göre; mobing mağduru askerlerin yüzde 42'si hakaretten, yüzde 30'u dayaktan, yüzde 28'i orantısız cezalardan, yüzde 24'ü sağlık hizmeti alamamaktan, yüzde 14'ü aşırı fiziksel aktiviteye zorlanmaktan, yüzde 14'ü tehdit edilmekten, yüzde 7'si rütbeli personelin şahsi işlerine koşturulmaktan, yüzde 7'si uykusuz bırakılmaktan şikayetçi olmuşlardır. Araştırmaların spesifik boyutunda ise hak ihlallerine maruz kalmanın nedenleri Kürt, Alevi, Ermeni vb. olmak da olabilmektedir. Çünkü bugün de yaşanan birçok olayda nefret suçlarının izleri görülebilmektedir. Öyle ki Ağrı'da bir erin Mayıs 2018'de öldüresiye dövülmesinin nedeninin 'Kürt kimliği' olduğu iddiası kamuoyuna yansımıştır."

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, zorunlu askerlik görevi sırasında intihar ettiği idida edlen şüpheli tüm asker ölümlerinin nedenlerini araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması istedi.