3 Mayıs 2024 Cuma

HDP Ankara'ya yürüyor: Engellemeler rağmen Edirne'de açıklama yapıldı

HDP, tüm engelleme ve gözaltılara rağmen Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu Edirne'de Ankara yürüyüşünün startını verdi. HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 82 milyonun özgürce yaşayabileceği bir gelecek için mücadele ettiklerini söyledi. 

HDP'nin Edirne ve Hakkari'den Ankara'ya başlattığı yürüyüş sürüyor. Silivri'de toplanan HDP'liler, polis saldırısı ve engellemelere rağmen HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu Edirne'ye yürüdü.

HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan, milletvekilleri, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın da aralarında olduğu heyet, Edirne'ye geçti. Yolda defalarca durdurulan HDP konvoyunda bulunan partililere GBT kontrolü yapıldı. 

Ayrıca çok sayıda basın emekçisinin de Edirne'ye giden heyeti takip etmesi engellendi.

HDP'liler, eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın bulunduğu Edirne F Tipi Hapishanesi'nin önüne gitmek istedi. Ancak, engellendiği için hapishaneye yakın bir yerde açıklama yapıldı. HDP'liler açıklamadan önce alkış ve zılgıtlarla halaylar çekti, horona durdu.

'BU YASAKLAR BİZİ ASLA YILDIRAMAYACAK' 
Burada açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hapishane önünde açıklama yapmalarının engellenmesini kınadı. Buldan, yürüyüşe yönelik yasaklamaları hatırlattı, "Bizi asla yıldıramayacak olan bu yasaklar, engellemeler barışa, demokrasiye, adalete, hukuka engel olamayacaklar" dedi. 

Türkiye'nin en büyük sorununun Kürtlere, Alevilere, kadınlara, Ermenilere ve muhalif kesimlere yönelik saldırılar olduğunu kaydeden Buldan, Kürt halkının mezar taşlarına, Alevilerin, Ermenilerin, Hristiyanların ibadethanelerine saldırılarak intikam alındığını söyledi. 

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNU AKP İKTİDARIDIR' 
İktidarın kadın katliamlarına göz yumduğunun altını çizdi Buldan, şunları söyledi: "Sorun Kürt halkının, Alevilerin, Ermenilerin, kadınların, gençlerin sorunudur. Ama en büyük sorun AKP hükumetidir. AKP hükumetinin yasaklayan, AKP hükumetinin müdahale eden, inkarcı tarzı ve bu ülkeyi yönetme tarzıdır."

'HDP UMUT VERMEYE DEVAM EDECEK' 
"Darbelere karşı demokrasi yürüyüşünün" dün başlayıp yarın sonlanacak bir yürüyüş olmadığını söyleyen Buldan, şöyle devam etti: "Uzun soluklu, barışa, adalete kavuşana dek devam edecek bir yürüyüştür. HDP bugün Türkiye'de milyonların oyunu aldı. Halkımızla bir araya gelişimizi engellemekle durduracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. HDP duracak, HDP diz çökecek bir parti değildir. HDP umut vermeye devam edecek. Türkiye halklarının barışını, demokrasisini, özgürlüğünü, hakkını, hukukunu savunmaya devam edecek. Selam olsun bu uzun yolculuğa çıkan tüm arkadaşlarımıza, yoldaşlarımıza."

Açıklamanın ardından "HDP umuttur, umut dimdik ayakta" sloganı yükseldi. HDP'liler  "Adalet, onurlu barış, emeğin hakları, kadınlar, gençlerin eğitimi için, çocuk istismarına karşı, kayyumlara, darbeye karşı hep birlikte yürüyoruz" diyerek temsili bir yürüyüş yaptı.

Buldan'ın konuşmasının ardından heyet, yürüyüşün ilk durağı olan İstanbul'a doğru yola çıktı.

EDİRNE'DE GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI
Sabah saatlerinde Silivri Alışveriş Merkezi önünde gözaltına alınan 11 HDP'liden 10'u serbest bıraklıdı.

HDP İstanbul İl Yönetici Umut Kahraman Ezber ise savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılacak.