28 Nisan 2024 Pazar

HDP afişlerine yönelik toplatma kararına itiraz

Urfa 2. Sulh Ceza Hakimliği, HDP'nin Kürtçe olarak bilboardlara astığı "Li dijî şer aşitî" (Savaşa karşı barış) afişini, "Savaştan sonra barış bizimdir" şeklinde yanlış çevirerek toplatma kararı aldı.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala billboardlara astığı "Li Dijî Şer Aşitî" (Savaşa karşı barış) yazılı afişi, Urfa'da yanlış çeviri gerekçesiyle toplatılmıştı. HDP, mahkeme tarafından verilen karara itiraz etti.
 
HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Hidayet Enmek imzasıyla Urfa 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuruda "Li Dijî Şer Aşitî" (Savaşa karşı barış) yazılı afişlerinin polis tarafından kasıtlı olarak "Savaştan sonra barış bizimdir" şeklinde tercüme edilerek, toplatma kararı aldırdığı belirtildi. Polisin çevirisi, savcılığın talebi üzerine denetleme yapılmadan toplatma kararı verildiği belirtilen dilekçesinde, verilen karar ile siyasi partilerin seçim propaganda hakkının ihlal edildiği belirtildi.
 
ÇEVİRİ YAPAN PERSONEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Dilekçede şu talebe de yer verildi: "Mahkemeyi yanıltıp yanlış yönlendiren kamu personeli hakkında suç duyurusunda bulunulması ve afişlere yönelik yasaklama ve el koyma kararının kaldırılarak iptaline karar verilmesi arz ve talep olunur."