26 Nisan 2024 Cuma

HDP 8 Şubat'ta yeni bir kampanya başlatıyor

HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar başkanlığında HDP Yerel Yönetimler Kurulu toplandı. Siyasal süreç, yerel yönetimlerin rolü ve sürece katılım ile planlamaların gündeme geldiği toplantıda HDP Eş Genel Başkanları, 8 Şubat ayında 4 aşamalı yeni bir kampanyaya başlayacaklarını duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimler Kurulu, online toplantıda belediye eşbaşkanlarıyla bir araya geldi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında siyasal süreç, yerel yönetimlerin rolü ve sürece katılımı ve planlama gündemleri ile yapılan toplantının açılış konuşmasını Buldan ve Sancar yaptı.

SANCAR: KAYYUM REJİMİ 2016 SONRASI BAŞLADI
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bu toplantının bir başlangıç olacağını dile getirdi. Kayyum rejiminin 2016 sonrası başladığını, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ile birlikte yeni bir döneme geçildiğini hatırlatan Sancar, "Bu, başlı başına yeni bir dönem değildi, başlangıcı aslında 7 Haziran 2015'te yatıyordu. 7 Haziran 2015'te bizlerin elde ettiği seçim başarısı ve AKP'nin yenilgisi yeni saldırıları gerekli kıldı iktidar odakları açısından. 20 Temmuz'dan itibaren yeni bir aşamaya geçtik ama ondan önce 7 Haziran - 1 Kasım arası var. 7 Haziran seçimlerinin fiilen geçersiz kılınması bir tür siyasi darbeler zincirinin başladığının haberini veriyordu" dedi.

Kayyum uygulamasının hem Türkiye tarihinde hem de Kürt halkının karşılaştığı uygulamalar bağlamında çok özel bir yeri olduğunun altını çizen Sancar, kayyumun Kürt halkını itaat ve teslimiyete mecbur etme adımı olduğunu vurguladı. Kayyum politikasının Kürtlere karşı yüzyıldır süren saldırının yeni bir aşaması olduğuna işaret eden Sancar, kayyum uygulamasını geçersiz kılacak mücadele yöntemlerini nasıl hayata geçirileceğine odaklanmak gerektiğini belirtti.

BULDAN: AKP-MHP İKTİDARI BİZE SALDIRARAK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da AKP-MHP iktidarının partilerine saldırarak ayakta durmaya çalıştığını söyledi. Özellikle belediye eşbaşkanlarının yerellerde yaptığı çalışmların son derece önemli olduğunu kaydeden Buldan, partilerine yönelik saldırıların bütün boyutuyla devam ettiğini dile getirdi. HDP'nin kapatılma meselesi gündemde iken kendisi de dahil 9 milletvekilinin fezlekesinin her an gündeme gelebileceğini söyleyen Buldan, Nisan ayının sonunda Kobane davasının görüleceğini hatırlattı. 

'AÇLIK GREVİ BAŞKA BİR MESELEYE DÖNÜŞMEDEN GÜNDEME ALMALIYIZ'
Hapishanelerde süren açlık grevlerine dikkat çeken Buldan, "Şu an itibariyle her ne kadar süreli ve dönüşümlü olsa bile yakın bir zaman içinde çözüm bulunmaz, tecrit kırılmaz ve talepler yerine getirilmezse açlık grevi meselesi farklı bir boyuta evrilebilir. Bu da daha fazla zorluk ve sıkıntılara neden olur. Arkadaşlarımızın hayati meselesi gündeme gelir. Biz bu mesele başka bir evreye dönüşmeden tecridin kırılması, Sayın Öcalan ile avukat ve aile görüşlerinin yapılması ve saldırıların durması için kapsamlı olarak bu meseleyi gündemimize almak durumundayız" diye konuştu.

'8 ŞUBAT'TA YENİ BİR KAMPANYAYI GÜNDEME ALACAĞIZ'
8 Şubat'ta yeni bir kampanyayı gündeme alacaklarını duyuran Buldan, şöyle açıkladı: "Haziran ayına kadar sürecek olan 4-5 aylık bir kampanyadan bahsediyoruz. Bu kampanyanın 4 ana konusu var tecrit, açlık grevleri, Kobane davası ve AİHM kararıdır. Bütün bunların hem Kürtlerin hem de demokrasi güçlerinin gündeminde olması önemlidir. Bütün bu meseleler sadece Kürtleri ilgilendiren meseleler değil. Bir bütün olarak Türkiye'yi ilgilendiren meselelerdir. O yüzden her kesimi, genişleyebildiğimiz kadar bizim dışımızdaki insanları katabildiğimiz oranda başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. Sadece bizimle sınırlı kalmayan bir süreci başlatacağız. Yanımıza demokrasi güçleri başta olmak üzere siyasi partileri, STK'leri, demokratik kesimleri alabileceğimiz bir süreci başlatacağız. Her kentin kendi özgününde yanına alabileceği mutlaka farklı kesimler vardır. Bu süreci birlikte ortaklaştırıp eylem ve etkinlikleri birlikte yapıp sonuç alıcı bir şekilde tamamlayacağımıza inanıyoruz."