29 Mart 2024 Cuma

HDP: 3 Ağustos 'Êzidî Soykırım Günü' ilan edilsin

3 Ağustos 2014'te katil IŞİD çeteleri Şengal'e saldırarak,  Êzidî'di halkını katletti, kadın ve çocuklar köle pazarlarında satıldı. HDP Batman Milletvekili 73. fermanın altıncı yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 3 Ağustos'un "Êzidî Soykırım Günü" olmasını istedi ve herkesi o gün saat 1100'da yapılacak eylemlere çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'de yaptığı Êzidî katliamının altıncı yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

73. FERMAN TÜM DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ
3 Ağustos 2014 Şengal'de binlerce Êzidî'nin, IŞİD çetelerinin saldırısına uğradığını ve tarih boyunca 72 kez kıyımdan geçirilen Êzidî halkının 73. fermanına tüm dünyanın gözü önünde imza attığını hatırlatan Uca, 5 ile 7 bin Êzidî kadın ve çocuğun esir alındığını, kadınların köle pazarlarında satıldığını, binlerce Êzidînin katledilerek toplu mezarlara gömüldüğünü, çocukların gözleri önünde babalarının başlarının kesildiğini kaydetti.

Bu soykırımdan canlarını kurtarmaya çalışan 450 bin Êzidînin göç ettiğini, 150 binden fazla Êzidî'nin kilometrelerce yolu yürüyerek Şengal Dağı'na sığındığını anımsatan Uca, " Sıcaktan, açlıktan ve susuzluktan sağ kurtulabilen binlerce insan Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Siirt, Mardin ve Batman'a sığınmıştır. 73. Ferman burada bitmemiş, binlerce Êzidî, Avrupa yollarına düşmüş, kimisi öldürülmüş, kimisi sularda boğulmuş, cenazeleri dahi bulunamamıştır. Bugün halen IŞİD'in elinde 3 bin esir bulunmaktadır" dedi.

TÜRKİYE HALA KÖT VE DİLSİZİ OYNUYOR
IŞİD çetelerinin Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamı, Avrupa ve dünyadaki birçok ülkenin "Êzidî Soykırımı" olarak tanıdığını da kaydeden Uca, yine Birleşmiş Milletler Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi'ne "katliamı soykırım olarak kabul edin" çağrısı yaptığını söyledi. Katliamın uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda "insanlığa karşı işlenen suçlar" kategorisine alındığını ifade eden Uca, Türkiye'nin hala katliam olarak tanımadığını vurguladı. Katliamın tanınması için verdikleri kanun teklifi ve yaptıkları çağrıları yok sayan AKP iktidarının, AP'de tanınan bu katliama, kör ve dilsiz kaldığını hatırlattı.
Üstelik Şengal katliamının yaraları sarılmadan, Türkiye'nin Şengal köylerini bombaladığını, yine binlerce Êzidî'nin topraklarından edildiğini belirtti.

Yaralarını sarmak isteyen kadim halk Êzidilerin, yaşadığı trajedinin, kaçmak zorunda kaldıkları diğer ülkelerde ve Türkiye'de devam ettiğine işaret eden Uca, Êzidilere ait mezarların, toprakların ve bir bütün olarak kültürün yok edilmeye çalışıldığını söyledi.

'3 AĞUSTOS'TA ÊZİDİ SOYKIRIMINA KARŞI SOKAĞA'
Türkiye'nin 3 Ağustos'u "Êzidî Soykırım Günü" olarak kabul etmesi gerektiğini söyleyen  HDP Milletvekili Uca, "Şengal'de yaşanan katliamı asla unutmayacağız, Şengal'i unutmak Kürt halkının yaşadığı acıları unutmak, görmezden gelmektir. Şengal'in kadınlarını, çocuklarını unutmak tarihi inkâr etmektir" dedi.

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu'nun 3 Ağustos'un aynı zamanda "Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü" edilmesi yönündeki talebini hatırlatan Uca, 3 Ağustos'ta saat 11.00'da tüm illerde Êzidî soykırımına karşı yapılacak eylemlere katılım çağrısı yaptı.