29 Mart 2024 Cuma

HDK'li kadınlar erkek egemenliğine karşı mücadele yöntemlerini tartışmak için buluştu

HDK Kadın Meclisleri'nin, "Erkek egemenliğine karşı direniş ve mücadele yöntemlerimizi konuşuyoruz" konferansı başladı. Açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, 2022 yılında kadınların erkek ve devlet şiddeti karşısında daha dik ve mücadeleci olacağını vurguladı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri'nin örgütlediği, "Erkek egemenliğine karşı direniş ve mücadele yöntemlerimizi konuşuyoruz" başlıklı konferans İstanbul'da toplandı. İki gün sürecek konferansta, çeşitli konu başlıklarında atölye çalışmaları yapılacak.

Konferansa, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve HDK kadın bileşenleri katıldı.

Konferansın yapıldığı salonda, "Kadın dayanışması sınır tanımaz", "Jin jiyan azadî" ve Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Rumca, Abazaca ve Çerkesce olmak üzere çok dilli "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz" pankartları asıldı.

'KADIN DAYANIŞMASI BÜYÜDÜ'
Açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, 2020-2021 yıllarının kadınlar için çok ağır bedeller ödendiği bir süreç olduğunun altını çizdi, bu süreçte kadın dayanışmasının büyüdüğünü vurguladı. Yaşanan ekonomik kriz ve kadına yönelik baskı ve şiddete değinen Demir, "Kadın mücadelesi de dirençle süreci tamamladı. Kadın kurtuluş hareketinin ilerleyen süreçte de başarı elde etmesini umuyoruz. Demokratik siyaset alanında da kadın yoldaşlarımız cezaevlerinde mücadele ediyorlar. Özellikle Kürt kadın yoldaşlarımız bu mücadelenin yürütücüleri konumunda, Sebahat Tuncel'e, Figen Yüksekdağ'a, Gültan Kışanak'a ve tüm kadın yoldaşlarımıza selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyor, direnişlerini selamlıyoruz" dedi.

'KADINLAR ORTAK MÜCADELE HATTINI ÖRÜYOR'
Erkek-devlet şiddetine uğrayan yüzlerce kadın olduğuna değinen Demir, özsavunmasını uygulayan kadınlara verilen cezaları hatırlattı, "Bizzat erkek şiddetinin mağdurları olan özsavunmasını gerçekleştiren ve bu nedenle cezalandırılan Nevin Yıldırım, Çilem Doğan gibi kadınların mücadelesinin de takipçisi olan kadınlarız" diye konuştu. Demir, kadınların erkek ve devlet şiddetine karşı ortak mücadelesine dikkat çekti.

'KADINLAR 2022'DE DAHA MÜCADELECİ OLACAK'
Devletin kadınların emeğini sömüren, iradesini ve aklını yok sayan sistematik bir şiddet uyguladığını belirten Demir, 2022 yılının da çetin ve zorlu bir süreç olacağını kaydetti. 2022 yılında kadınların hem erkek hem de devlet şiddeti karşısında daha dik ve mücadeleci olacağının mesajını veren Demir, konuşmasında Rojava kadın devriminin kadın mücadelesini güçlendirdiğini vurguladı.

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, örgütledikleri konferansta yapacakları tartışmalar sonucunda kadını yok sayan, hapseden, emeğini görünmez kılan sisteme karşı güçlü bir duruş ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

HDK Kadın Konferansı, Demir'in konuşmasının ardından basına kapalı devam ediyor.