18 Nisan 2024 Perşembe

HDK: Xo Wira Meke!

HDK, devlete Dersim katliamından dolayı halklardan özür dileme çağrısı yaparken, "Tekçi zihniyete karşı verilebilecek en büyük cevap acıları ortaklaştırmak kadar yaşamı ve geleceği de birlikte örebilmektir. Çünkü Halkların ortak hafızası, Dersim dağlarının kayıp anahtarıdır" dedi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Dersim tertelesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, devlete suçlarıyla yüzleşme çağrısı yaptı. 
 
HDK, açıklamasında, "81 yıldır üstü örtülmeye, karanlıkta bırakılmaya çalışılan Dersim Katliamı, başta Dersim halkı olmak üzere tüm ezilen ve ötekileştirilen halkların hafızasında canlılığını korumaya devam etmektedir. Ulus devlet yapılanması adına gerçekleşen tüm asimilasyonlar, tüm katliamlar, tüm inkar politikaları aslında halklara ve toplumsal değerlere yapılan en büyük ihanettir" dedi.
 
1937 Dersim Katliamı sürecinin 25 Aralık 1935 tarihli Tunceli vilayeti hakkındaki raporla başladığı ve 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla askeri operasyona dönüştüğü hatırlatılan açıklamada, 1939'a kadar süren harekâtta resmi rakamlara göre 16 bin, resmi olmayan rakamlara göre ise 72 bin kişinin katledildiği, binlerce insanın sürgün edildiği ve binlerce çocuğun evlatlık verilerek ailelerinden koparıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, şöyle denildi: "Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus devlet ideali, Dersim coğrafyasında yaşayan Kızılbaş Kürtleri ve Dersimli Ermeniler için Türkleştirme ve Sünnileştirme politikasının bir sonucu olarak katliam ve sürgün şeklinde vücut bulmuştur. Çünkü Dersim, coğrafyasıyla, dil ve inancıyla, tüm değerleriyle tekçi zihniyete alternatif bir öz taşımaktaydı. Ve bu öz yani yüzyıllar boyunca binbir emek ile üretilen, korunan ve gelecek kuşaklara aktarılan tüm kültürel, inançsal ve toplumsal kadim değerler bir anda düşmanlaştırılmış ve yok edilmiştir. Dersim katliamı ile esasen Dersimliler şahsında bir kültür, bir inanç, bir coğrafya ve bir bütün tarih hedef alınmıştır."
 
Şimdi bu resmi dilin, kendi tarihiyle yüzleşerek halklardan özür dilemesi gerektiğini ifade eden HDK, "Tekçi zihniyete karşı verilebilecek en büyük cevap acıları ortaklaştırmak kadar yaşamı ve geleceği de birlikte örebilmektir. Çünkü Halkların ortak hafızası, Dersim dağlarının kayıp anahtarıdır" dedi.   
 
Seyit Rıza şahsında Dersim katliamında hayatını kaybedenleri anan HDK, hakikatler açığa çıkıp yüzleşme gerçekleşene kadar sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.
 
*Xo Wira Meke (Unutma)