3 Mayıs 2024 Cuma

HDK Sempozyumu: Pandemi kadın emeği sömürüsünü artırdı

HDK Sağlık Meclisi'nin, "Pandemiler yeni yaşama çağırıyor" sempozyumunun ikinci gününde  "Pandemi-Kadın" başlığında tartışma yapıldı. HDK Kadın Meclisi üyesi Mizgin Aksu, pandemi sürecinde eve kapatılan kadınların yaşadığı şiddet ve emek sömürüsüne dikkat çekti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sağlık Meclisi'nin, "Pandemiler yeni yaşama çağırıyor" başlığıyla İstanbul Kadıköy'de bulunan Barış Manço Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği sempozyum 2'nci gününde devam etti.

"Pandemi-Kadın" başlıklı ilk oturumda, HDK Kadın Meclisi üyesi Mizgin Aksu ve HDK Sağlık Meclisi üyesi Rezan Altındağ konuştu.

ŞİDDET VE EMEK SÖMÜRÜSÜ
HDK'li Aksu, salgın sürecinde kadınların maruz kaldığı şiddet ve emek sömürüsüne dikkat çekti. Her iki konuda da çok fazla sorunun yaşandığına örneklerle açıklık getiren Aksu, salgının ilk yayılma dönemlerinde "herkese eşit" olduğu yönündeki söylemlerin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Aksu, "Salgında, ezilenler ile zenginlerin korunması arasındaki farkı gördük. Sonrasında erkekler ve kadınlar arasındaki farkı gördük. Daha sonra birçok eşitsizliğin ve korumasızlığın birçok bölüme ayrıldığını gördük" dedi.

7-24 İŞ SİSTEMİ
Salgınla birlikte eve hapsedilen kadınlara yönelik şiddetin arttığını belirten Aksu, "Bu süreçte kadın katliamları, tecavüzleri ve ev içi sömürüsü artmıştır. Bu süreçte kamusal alanlarda kadınlar evlere konuldu. Ev içinde çalışan kadınların oranı büyüdü. Bu durum aynı zamanda işverenin 'ev içi halini devam ettirebilirsin aynı zamanda ben ne zaman istersem görüşebiliriz, istediğim zaman maile bakarsın. Telefonlarımı açmak zorundasın' gibi söylemleri beraberinde getirdi. Kadınlar güvenceli çalışma anında bile 7-24 ulaşılabilir, iş yaptırılabilir hale dönüştüler" sözleriyle yaşanan emek sömürüsünü anlattı.

'SAĞLIKLI OLMA ÖZGÜR OLMA HALİDİR'
Ardından söz alan HDK'li Rezan Altındağ, salgınla birlikte var olan krizin daha da büyüdüğünü söyledi. Altındağ, "Kadınların özgürlüğü ve mücadelesi olmadan yürüttüğümüz mücadeleler eksik kalır" diye belirtti.

Ülkedeki savaş haline dikkati çeken Altındağ, bu nedenle hem toplumun hem de kadının "sağlıklı olma" şansının bulunmadığını vurguladı. Altındağ, sağlıklı bir toplumun inşasının ancak özgür toplumla olabileceğini ifade etti.

Sempozyum, "Pandemi-Yeni Yaşam" oturumuyla devam ediyor.