19 Nisan 2024 Cuma

HDK: Romanların tüm taleplerini gündemde tutacağız

8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla açıklama yapan HDK Yürütme Kurulu, Romanların eşitlik ve onur mücadelesinin tüm taleplerini gündemde tutmaya devam edeceğini belirtti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı. 

Romanların hakları ve kimliklerinin tanınması için birleşik ve ortak bir uluslararası mücadelenin gerekliliğini ilan ettikleri 1971’deki ilk Dünya Roman Kongresi’nin yıldönümü olan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü olduğunu hatırlatan HDK, ayrımcılık ve baskılara karşı, eşit yurttaşlık mücadelesinde Romanlarla el ele olduklarını kaydetti.

Türkiye ve Kürdistan’da tahminen 4-5 milyon arasında Romanın yaşadığını kaydeden HDK, şunları söyledi: "Romanlar istisnasız dünyanın bütün ülkelerinde, Türkiye de dahil bütün ulus-devletlerde ayrımcılığa uğrayan tek topluluk oldukları gibi bu ayrımcılıktan en çok zarar gören, en yoksul, en yoksun, en çok dışlanan topluluk da Romanlar. Var olan hiçbir yönetim tarafından kamusal kaynaklar ayrılmayınca barınma, eğitim, istihdam, sağlık konusunda da Romanlar için görünür hiç bir ilerleme gerçekleşmedi."

Kapitalist piyasa ve ırkçı zihniyetin Romanların yaşamını daha da zorlaştırdığına işaret edilerek, bir çok ilde Romanların yaşadığı bölgelerin rant için peşkeş çekildiği hatırlatıldı. HDK, "Romanlara yönelik ayrımcı uygulamalar da önyargılar ve ayrımcı dil de gerek devlet kurumları gerek medya eliyle her gün fütursuzca yeniden üretiliyor" dedi. 

Roman halkının Türkiye'nin bütün ezilen halklarıyla bir arada dayanışma ve mücadele ortaklığı kurması için çabalarını sürdürdüğünü vurgulayan HDK, bütün bileşenleriyle birlikte resmi ayrımcılığa ve toplumsal önyargılara karşı Romanların eşitlik ve onur mücadelesinin tüm taleplerini gündemde tutmaya devam edeceğini belirtti.