17 Mayıs 2024 Cuma

HDK Kadın Meclisleri 11. Olağan Genel Konferansı'nı topladı: Kadın mücadelesinden korkun

HDK Kadın Meclisleri, 11. Olağan Genel Konferansı'nı topladı. HDK Eş Sözcüsü Uğurlu, erkek devletin kadına yönelik şiddet üzerinden sistemini kurmaya çalıştığına dikkat çekerken HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 81 ilde örgütlenen HDK'nin ezilenlerin mücadelesini birleştirdiğini söyledi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, "Erkek devlete karşı buradayız, direnişteyiz biz kazanacağız" şiarıyla 11. Olağan Genel Kadın Konferansı'nı Avcılar'da bulunan Mira Palas etkinlik salonunda gerçekleştiriyor.

Konferansın yapıldığı salona Kürtçe ve Türkçe, "Erkek devlete karşı buradayız, direnişteyiz biz kazanacağız", "Tecrit insanlık suçudur barış tecrit edilemez", "Kadın dayanışması sınır tanımaz", "AKP krizde kadınlar direnişte", "LGBTİ+ fobiye, erkek şiddetine karşı meclisleşiyor, yeni yaşamı hep birlikte kuruyoruz" , "İstanbul Sözleşmesi bizim" ve "Evde sokakta iş yerinde kampüste erkek şiddetine karşı mücadelemizi sürdürüyoruz" yazılı pankartlar asıldı.

Konferansa, HDK Eş sözcüsü İdil Uğurlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, HDP Milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Pero Dündar da katıldı.

Konferansa kadın devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşu ile başlandı. Söz alan HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, dünyanın farklı yerlerinde kadın mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları andı; birçok dilde katılımcıları selamladı. 

Uğurlu, "Gittikçe tekleşen, faşistleşen rejimlerin dünyada kol gezdiği ve tekçiliği daha da pekiştirmeye çalıştığı bir süreçte Kadın Konferansımızı yapıyoruz. Kapitalist modernite kendi yapısal krizini aşmak için toplumları yeniden dizayn etmeye çalışıyor. Kurmak istediği sistemin en alt bölümüne kadınları yerleştirmeye ve kadını hem bedenen hem dizayn etmeye, köleleştirmeye çalışıyor. Kadını sistemin en alt sistemine yerleştirirse tüm toplumu dizayn edebileceklerini düşünüyorlar. Erkek devlet şiddetini kadınlar üzerinde pekiştirerek devlet sistemini bu şekilde devam edeceklerini düşünüyorlar" diye belirtti.

BULDAN: HDP TÜM EZİLENLERİN SİYASET YAPMA ODAĞIDIR
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, 81 ilde örgütlenerek her kesimden ezilenlerin mücadelesini birleştiren HDK'nin önemli bir yapı olduğuna dikkat çekti. Buldan, "HDP Kürtlerin, kadınların, Alevilerin, tüm ezilenlerin siyaset yapma odağıdır. Demokratik siyaset bu çatı altında vücut bulmuştur. bu konferans da aynı zamanda HDP'nin güç kattığı bir konferanstır. Özellikle kadınların HDK üzerinden yürüttüğü mücadele son derece değerlidir" diye konuştu.

Siyasetteki kadın temsiliyetini ülke tarihinin en ilerisine birlikte taşıdıklarını söyleyen Buldan, birçok iş yaptıklarını ancak daha da çok çalışmaları gerektiğini dile getirdi. İktidarın halkın desteğini yitirdiğini ve bu yüzden de türlü hukuk dışılığa, yalana, mafyaya bel bağlandığını belirten Buldan, "Her alanda vurgunculuk ve talanın acı faturasını Türkiye halklarına ödetmeye çalışıyorlar. Kara tablonun her felakette olduğu gibi öncelikle mağdurları biz kadınlarız. Kadınlar her türlü sömürü biçimi ve ölümle cebelleşmektedir. Bütçeden kadınlara hiç pay ayrılmazken bakıyoruz ki tekçi erkek iktidar ülkenin kasası sayılan merkez bankasından 128 milyar doları yürütmüş beşli erkek çetesine peşkeş çekmiştir" dedi.


'KATLEDİLEN BİNLERCE KADINI NASIL GERİ GETİRECEKSİNİZ'
Konuşmasında Nadira Kadirova'nın ölümünü hatırlatarak, dosyanın Yargıtay'da aylardır açılmadığına dikkat çeken Buldan, "Yeldana Kaharman, İpek Er cinayeti ve Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde şüpheliler delillere rağmen araştırılmazken bütün bunların failleri tutuklanmadığı gibi korunmaya devam ediyor. Bu korunma tabi ki kadına karşı erkeğe dilediği suçunu işlemesine olanak sağlamıştır. Musa Orhan'ı serbest bırakan yargı Kürt illerinde kadınları ve çocukları şiddetle baş başa bırakıyor. Aile Bakanı çıkmış diyor ki kadına yönelik şiddet telafi edilebilir. Nasıl telafi edeceksiniz. Katledilen her kadın yitip giden bir dünyadır. Geri getirecek misiniz? Telafi, şiddetin önlenmesi ile sağlanır. Katledilen binlerce kadını nasıl geri getireceksiniz? Bir bakanın görevi akla ziyan bir beyanda bulunmak değil kadına yönelik cinayetleri yaşamın her alanında önlemektir" ifadelerini kullandı.

'HDP MİLYONLARIN SESİDİR, KISAMAYACAKSINIZ'
Tecridin kırılmasıyla birlikte faşizmin de kırılacağını dile getiren Buldan, iktidarın her yerde ve alanda HDP'nin ayak sesini duyacağını söyledi. Kadın düşmanı faşist ittifak karşısında kadın partisi olan HDP'de örgütlenme çağrısı yapan Buldan, "Tarih şahittir her türlü bedeli ödedik bir adım dahi geri adım atmadık. Bizim davamız rant davası değildir, halk davasıdır. Tarihsel bir davadır. Geçmişe bugüne karşı sorumluluğumuzun olduğu bilincindeyiz. Kurmaca bir dosya ile büyük yürüyüşü kimse durduramaz. HDP milyonların sesidir bu sesi kısamayacaklar" vurgusu yaptı.

Buldan, konuşmasını Kandıra Hapishanesi'nde tutsak olan siyasetçi Gültan Kışanak'ın Yeni Yaşam gazetesine verdiği demeçte yer alan, "Benim manşetim 'şafak vakti' olurdu. Karanlık dağılır. Güneşin ışıkları ufuktan görünür. Ama şafağı beklemek yerine ışık huzmesi olmalıyız" sözleri ile sonlandırdı.

Buldan'ın konuşması sonrası kadınlar hep bir ağızdan, "Çek tuğlayı erkek devlet yıkılsın" sloganları attı.

Konferans, katılımcıların konuşmaları ile devam ediyor.