20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDK: İntifada ile dayanışmaya

HDK, ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşınmasının Nakba'nın 70. yılına denk getirilmesini provakosyon olarak değerlendirdi, herkese Filistin intifadası ile dayanışma çağrısı yaptı.
Nakba'nın (Büyük Felaket) 70. yılında Siyonist İsrail'in yaptığı katliama ilişkin yazılı açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşınmasının Nakba'nın yıl dönümüne denk getirilmesini provakosyon olarak değerlendirdi.
 
AKP'nin Filistin politikasını eleştiren HDK, İsrail'in katliamlarını kınayan açıklamalarını seçim çalışmasının bir parçası olduğunu belirtti. "'Filistin davası', Saray rejimi için Ortadoğu jandarmalığından daha fazla pay kapabilmek, İslam ümmetçiliğinden siyasi rant devşirebilmek gibi bir çıkarlar silsilesinden başka bir şey değildir" denilen açıklamada AKP'nin; Siyonist İsrail'le diplomatik ilişkilerini kesmeyeceği, stratejik askeri-istihbarat ortaklığını bitirmeyeceği ve silah antlaşmalarını fesh etmeyeceği vurgulandı.
 
Açıklamada,"Ortadoğu'nun bütününde ve yıllardır silahların gölgesinde olan Filistin'de özgürlüğe, barışa sırtını yaslamış bir düzen ancak ve ancak halkların birleşik mücadelesiyle mümkündür. Faşizm koşulları ortadan kaldırılmadan, despotik rejimler Ortadoğu'dan kovulmadan Filistin halkının acısı dinmeyecek, yüzü gülmeyecektir" denildi. 
 
Filistin halkıyla benzeri acıları yaşayan ve yaşamaya devam eden Türkiye halklarına Filistin direnişi ile dayanışma çağrısı yapan HDK,"Ortadoğu'ya barışı getirecek olan çözümün geçmişten beri süregelen çürümüş, işgalci anlayışlarla değil halkların elleriyle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Filistin halkının sürdürdüğü mücadele ruhu bu yolda Ortadoğu ve dünya halklarına umut, cesaret, inanç aşılamaktadır" dedi.