26 Nisan 2024 Cuma

HDK: Helin Bölek'in ölümünden AKP-MHP iktidarı sorumludur

Açlık grevinin 288. gününde ölümsüzleşen Grup Yorum üyesi Helin Bölek'e ilişkin açıklama yapan HDK, "Helin Bölek'in şehadetinin nedeni AKP-MHP iktidarı ve insan haklarını yok sayan güvenlikçi politikalarıdır" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), açlık grevinin 288. gününde ölümsüzleşen Grup Yorum üyesi Helin Bölek'e ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Helin Bölek ve yoldaşı İbrahim Gökçek'in, Grup Yorum üzerindeki baskıların son bulması, grubun tutuklu üyelerinin bırakılması, grubun, üzerlerinde arama ve yakalama kararı bulunan diğer üyeleri hakkında ki kararların ve konser yasaklarının kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi, süreç içerisinde ölüm orucuna dönüşmüştü. Açıktır ki, hem açlık grevinin, hem bu eylemin ölüm orucuna evrilmesinin, hem de Helin Bölek'in şehadetinin nedeni AKP-MHP iktidarı ve insan haklarını yok sayan güvenlikçi politikalarıdır" denildi.

Siyasi iktidarın, 'sorun yokmuş gibi' yaklaşmayı siyasi beceri, direnişin yükseldiği aşamada ise zorla müdahaleyi gücün, kudretin göstergesi olarak değerlendiren aklı, eylemin şehadetle sonuçlanmasına yol açtığına vurgu yapılan açıklamada, "Şunu tüm netliğiyle ortaya koymak gerekmektedir ki; faşizan politikaların neden olduğu sorunları görmezden gelmek, insanlıktan çıkmışçasına bir körlüğü ifade etmektedir. Yaşamlarını sanata, halkın-emekçinin duygularına tercüman olmaya adayan sanatçıların tüm varlıklarını ortaya koymak durumunda kaldığı bir direniş gerçekliğine zorla müdahaleye kalkışmak ise hak arayışçılarının yüce duruşu karşısında yaşanan ezikliği ve zavallıca acziyeti ifade eder ancak" diye belirtildi.

"Helin Bölek bir sanatçıydı" denilen HDK açıklamasında, insan duygularının en asil ifade biçimlerinden biri olan sanatla hayata tutunan, mücadele veren, direnen Helin'e yaklaşım, hükümetin hakikat karşısında ki yerini teşhir ettiği ifade edildi.

Helin Bölek'in ölümsüzleşmesinden büyük bir üzüntü duyulduğunu belirtilen açıklamada, ailesine, sevenlerine ve Grup Yorum'a başsağlığı diledi.