17 Mayıs 2024 Cuma

HDK Eş Sözcüsü Uğurlu: İnfaz yasası bu haliyle kabul edilemez

Sosyal medya hesaplarından yayınlanan "HDK'nin sözü" programına katılan HDK Eş Sözcüsü İdi Uğurlu, infaz paketini değerlendirdi, "Siyasi tutsaklar ölüme terk ediliyor ama kadın katilleri, tecavüzcüler korunuyor. Bu kadın kıyımının önünü açar" dedi.

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, twitter adresi üzeriden yayınlanan "HDK'nin sözü" programında Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen infaz paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öncelikle koronavirüs salgını nedeniyle dün ilan edilen sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama yapan Uğurlu, yasağın iki saat önce açıklanmasının "krizi yönetememe hali" olduğunu belirtti.

Yasal düzenlemelerin toplumsal mutabakatı sağlamak, yaşamı kolaylaştırmak için yapıldığını kaydeden Uğurlu, "Ama Türkiye'de böyle olmuyor. Bir dönem uygulanan 'asmayalım da besleyelim mi' mantığının devamıdır" dedi. 

'KATİLLER SERBEST, ELEŞTİRENLER HAPİSTE'
İnfaz düzenlemesi ile çetelerin, organize suç örgütünden tutuklu olanların, topluma karşı suç işleyenlerin serbest bırakılacağını, ancak Yüksekdağ, Demirtaş gibi seçilmişlerin de aralarında olduğu siyasi tutsakların ölüme terk edileceğini söyledi.

Uğurlu, şöyle devam etti: "Kanınızla duş yapacağız' diyen çeteler korunuyor ama gerçekleri yazan, halkın haber alma özgürlüğüne katkı sunan gazeteciler Covit-19'a terkediliyor. Bu hakkaniyetli değil. Demokratik haklarını kullananlar, eleştirenler hapishanede. Siyasi parti liderleri, demokratikleşmeyi savunanlar bugün cezaevinde.
Burada suçun şahsileştirilmesi var. Devlete veya hükümete karşı yapılan eleştriyi şahsileştirilerek, Covid-19'la öldürmenin yöntemlerinin önü açılıyor."

"Bu infaz kanunu değil, böyle geçmemeli" diyen Uğurlu, yapılan eleştirilerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

'KADIN KIYIMININ ÖNÜ AÇILIYOR'
Kadınlar açısından infaz paketini değerlendiren HDK Eş Sözcüsü Uğurlu, bu yasa ve düzenlemelerle kadın katillerine cesaret verildiğini söyledi ve ekledi: "Bu insanlar yarın cezaevinden çıktığında yine eline silahı alıp kadınları katletmeye devam ederler. Şuan Covid-19 salgını sırasında da 6284 sayılı kanunda yine rafa kaldırıldı. Kadına yönelik şiddet yükseldi. Evde kadına yönelik şiddeti önlemenin yolları kadınları koruyan yasaların uygulanmasıdır.  Bir taraftan hala kadınlar katledilmeye, tacize tecavüze uğramaya devam ederken bir taraftan da bunları cezaevinden çıkarmanın yolları aranıyor. Peki, bunun kime ne faydası var. Bu kadın düşmanı politikaları hayata geçirmekten başka, kadın düşmanlığını körüklemekten başka hiç kimseye bir faydası yoktur. Bu şekilde adeta kadınların kıyımının önü açılıyor."

Uğurlu, PKK'li Agit İpek'in cenazesinin kargoyla ailesine gönderilmesine ilişkin ise "Bir anneye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu düşman hukukudur. Bu toplum, Taybet İnan'ı, Ceylan Önkol'u yaşadı. Bu artık insanlığın çığrından çıkmış halidir" şeklinde konuştu.