20 Nisan 2024 Cumartesi

HDK: Engellilerin hakları için mücadeleyi sürdüreceğiz

Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin açıklama yapan HDK, engellilerin hakları için gereken politik-pratik üretimi ve mücadeleyi yoğunlaştırarak sürdüreceklerini ifade etti.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her on kişiden birinin engelli olduğu belirtilen açıklamada, "Ama engelliler için pozitif ayrımcılık bilinci zayıf olduğu için yollar, merdivenler, mekanlar, ulaşım düzenlenirken, engellilerin ihtiyaçları yeterince dikkate alınmıyor. Ailelerinin koruma duygusu ve karşılaştıkları zorluklar nedeniyle çoğu günlük hayattan uzak ve evlerine kapalı yaşıyorlar. Pozitif ayrımcılık gereği doğan hakların kullanımıysa erişim yetersizlikleri, sağlık raporu şartı gibi zorluklar çıkaran bürokratik uygulamalar nedeniyle hak kayıplarıyla sürüyor" denildi.
 
Engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi için, yasal düzenlemelerin yanında sorunu derinleştiren zihniyetin değişmesi, sosyal, kültürel, ekonomik açıdan birlikte yaşama bilincinin gelişmesinin zorunlu olduğu ancak bunun da yeterli olmadığı vurgulanarak,"Bütçeler hazırlanırken, askeri harcamalar ve diyanet için ayrılan paya göre engellilerin koşullarının düzeltilmesi için ayrılan kaynakların düşüklüğü de sorgulanmalı ve devlet kurumları tüm imkanlarını engelliler lehine de planlamalıdır. Bu anlamda belediyeler ve ilgili devlet kurumlarının kimi çalışmalarının, çok az sayıda engellinin bu hizmetlerden yararlanmasına imkan tanısa da esasen propaganda amacı taşıdığı, engelliler üzerinden siyasi sonuç elde etmek gibi faydacı bir anlayışın ürünü olduğu da görülüyor. Halkların Demokratik Kongresi, dil, din, kimlik, tercih, yeti, yaşam tarzı, dünya görüşüne bakmaksızın tüm toplumsal çeşitliliğin vazgeçilmez ve alıkonulamaz haklarını kazanma, koruma bilinciyle engellilerin hakları için gereken politik-pratik üretimi ve mücadeleyi yoğunlaştırarak sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.