4 Temmuz 2024 Perşembe

HDK: Emperyalist savaşa karşı halkların ortak mücadelesi, sermayeye karşı işçilerin birliği

HDK, İki gündür pek çok kentte patlak veren Suriyeli göçmenlere dönük pogrom girişimine ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak, "Suriyeli işçilere karşı ortaya çıkan nefretin temel nedeni emperyalist savaş ve bu savaştan nemalanmak isteyen iktidar ve Türkiye sermayesidir" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, Kayseri'de bir çocuğun cinsel istismara uğraması sonrası patlak veren ve pek çok kente yayılan ırkçı saldırılarla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"30 Haziran tarihinde Kayseri ilinde patlak veren özelde Suriyelilere, genelde tüm göçmenlere yönelik ırkçı şiddet belli bir merkezden yönlendirildiği açık, bindirilmiş kıtaların pogrom gösterisine dönüştü. Taciz ve istismar bir kimlik meselesi değil, bir erkeklik pratiğidir ve iktidar ilişkileriyle belirlenmiş, iktidar ilişkilerinin parçası bir eylemdir. Failin ve mağdurun kimliğinden bağımsız olay aydınlatılmalı ve fail yargılanmalıdır.

"2 Temmuz Sivas katliamının hemen öncesine denk gelen, aynı yöntemlerin kullanıldığı ve merkezinde kışkırtılmış Türk-İslamcı sentezin yer aldığı linç girişimi, gelinen aşamada ülkenin değişik kentlerinde yetkililerce sahici herhangi bir önlem alınmaksızın devam ediyor.

'TÜRK DEVLETİ SURİYE'DEHALKA YAŞATILAN İŞKENCENİN MÜSEBBİBİDİR'
"Bölgemizde yaşanan ve artık açıkça 3. paylaşım savaşı olduğu belirgin emperyalist kuşatmanın yarattığı göç dalgasının mağduru halklara yönelik pogrom girişimi aynı zamanda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin, kültürel yozlaşmanın yarattığı sermayenin el değiştirme pratiklerinden biridir. 1955 yılında başkaca bir yalanın üzerine kurulan Rum ve Ermenilerin mülklerinin gasp edilmesine benzer görüntüler bu anlamıyla tesadüf değildir.

"Suriye'deki vahşi savaşın tarafı olan Türk devleti, cihatçı çetelerle kol kola girerek, bir başka ülkenin topraklarında var olmakta bir beis görmeyerek, ülke halkının vergileriyle bu çeteleri besleyerek ve Suriye'de yer alan pek çok halka cihatçı çeteler aracılığıyla yaşatılan işkencenin müsebbibi olarak sorumludur.

'NEFRETİN TEMEL NEDENİ EMPERYALİST SAVAŞ VE SAVAŞTAN NEMALANAN İKTİDARLA SERMAYEDİR'
"Asgari ücretin de altında emek gücünü satmak zorunda kalanlara reva görülen göçmenlik, mültecilik statüleri tüm dünyada sermayenin lehine bir pozisyondur. Suriyeli işçilere karşı ortaya çıkan nefretin temel nedeni emperyalist savaş ve bu savaştan nemalanmak isteyen iktidar ve Türkiye sermayesidir. Bu ittifakın kışkırttığı Türklük ile sokakları dolduranlar, yangına körükle gitmekte, kendi geleceksizliklerinin hesabını sormaları gerekenlere hizmet etmektedirler. 6-7 Eylül'den Maraş'a, Çorum'dan Sivas katliamına değin yakma, yok etme, ele geçirme girişimlerine karşı dün olduğu gibi bugün de ezilenlerin, işçi sınıfının ve halkların ortak mücadelesini savunuyoruz, savunmak zorundayız.

"Savaşı kutsayanlar, savaşın tarafında olanlar başta olmak üzere Kayseri'de başlatılan ve ülkenin farklı şehirlerine yayılan linç girişimlerinde yer alanlar tespit edilerek yargılanmalıdır. Emperyalist savaşa karşı halkların ortak mücadelesi, sermayeye karşı işçilerin birliği."