26 Nisan 2024 Cuma

HDK-A Kadın Meclisi Girişimi: 8 Mart'ta grevdeyiz, alanlardayız

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yapan HDK-Avrupa Kadın Meclisi Girişimi, "Dünyanın bir çok ülkesinde, Avrupa ve Türkiye'de kadın örgütlerinin grev çağrılarıyla kadınlar alanlarda olacak" dedi.
Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) Kadın Meclisi Girişimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı.
 
Bu yıl 108. kez 8 Mart'ta alanlarda olacaklarını belirten HDK-A Kadın Meclisi Girişimi, "1910 yılında Clara Zetkin'in önerisi ile yakılan meşale kadınların özgürlük mücadelesini aydınlatmaya devam ediyor. 8 Mart bizlere, neoliberal politikalarla kadınlara yönelik artan saldırılara, baskı ve şiddete karşı mücadelenin, savaşa karşı barışta ısrar etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. 'En güçlü silahımız dayanışmamızdır!' sloganıyla biz kadınlar, kadın emeğini görünür kılmak ve kadın kıyımlarına karşı bir kişi dahi eksilmemek için tüm renklerimizle sokaklarda taleplerimizi yükselteceğiz. Dünyanın bir çok ülkesinde, Avrupa ve Türkiye'de kadın örgütlerinin grev çağrılarıyla kadınlar alanlarda olacak" dedi.
 
Avrupa'da şiddetin en yüksek olduğu ülke olan Almanya'da Berlin Eyaleti'nde 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi kadınlar açısından 8 Mart'ın her yerde resmi tatil ilan edilmesi için yürütülen mücadeleye umut olduğu belirtilen açıklamada, "Kadınlar kendilerine yönelik tüm saldırı, baskı ve şiddete karşı grev silahını kuşanarak sokakta olacaklar. Hayatın görünmeyen emekçisi kadınlar, gerçekleştirecekleri grev ile söz ve irade haklarına sahip çıkacaklar. Faşist şef Erdoğan ve AKP iktidarının Türkiye ve Kürdistan'da topluma muhafazakar yaşam tarzını dayatmakta kadınların bedenine, emeğine, kimliğine saldırarak yaşam alanlarını daraltmakta. Cinsiyetçi politikaları sonucu artan kadın cinayetleri ile kadın kıyımı yaşanmakta" diye kaydetti.
 
Tüm bu gerici politikalara direnen, mücadele eden kadınlar greve çıkarak isyanlarını büyüttüğünü vurgulayan HDK-Avrupa Kadın Meclisi Girişimi, "Leyla Güven öncü bir çıkış gerçekleştirerek yaklaşık 4 aydır amansız bir direnişle bedenini açlığa yatırmışken, hapishanelerde ve metropollerde açlık grevi direnişi büyüyorken bizi kadınlar sokak sokak bir direnişin örülmesi sorumluluğunu taşımalıyız. 'Faili meçhul' cinayetlerle kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri her türden saldırılara rağmen direnmeye devam etmekte. LGBTİ'liler cadı avına dönen saldırılara karşı kendilerini var etme mücadelesi vermekteler. Flormar kozmetik firmasının sendikalı oldukları için işten atılan, emeğin vahşice sömürüsüne maruz kalan kadınlar, 'Flormar değil direniş güzelleştirir' sloganıyla aylardır direnmeye devam etmekteler. Kadınlar Spartaküs köle ayaklanmalarından, köylü isyanlarına, anısına 8 Mart Dünya Emekçi  Kadınlar Günü ilan edilen fabrika grevlerine, Kobanê'de IŞİD çetelerinin püskürtülmesine kadar en ön saflarda yer alarak tarih yazdılar" dedi.