18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hazer: İktidar seks işçilerini hedef gösteriyor

Seks işçileri dünyanın her yerinde toplum tarafından dışlanıyor. Sağlık, eğitim vb. haklarının yanında yaşam hakları da engelleniyor. Tecavüz ve tacizden hırsızlığa, ısrarlı takipten şantaja ve fiziksel şiddete kadar birçok şiddet biçimine maruz kalıyorlar. ETHA'ya konuşan Aydın LGBTİ+ Dayanışması aktivisti Hikmet Hazer, iktidarın hedef göstermelerine ve kendilerine yönelen saldırılara karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü, ABD'de seri katil Ridgeway'in onlarca seks işçisini katletmesinin ardından seks işçisi, aktivist ve akademisyen Dr. Anni Sprinkle'ın öncülüğünde başlayan anmalara dayanıyor. 2013’den itibaren 17 Aralık, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de seks işçileri için mücadele günü olarak anılıyor.

17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne ilişkin Aydın LGBTİ+ Dayanışması aktivisti Hikmet Hazer yaşadıkları sorunları ETHA'ya anlattı.

'SEKS İŞÇİLİĞİ HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR'
Çalışırken can güvenlikleri olmadığının altını çizen Hazer, iktidarın ve yandaşlarının seks işçileri ve LGBTİ+’ları hedef gösteren açıklamalarının bunda payı olduğun kaydetti. Seks işçilerini korumak için hiçbir çaba göstermediğine işaret eden Hazer, "Her zaman dediğimiz gibi seks işçileri hakları insan haklarıdır" diye konuştu.

'ZORUNLU SEKS İŞÇİLİĞİ YAPIYORUZ'
İktidarın seks işçilerine yönelik bir gelir kaynağı sağlamadığını belirten Hazer, "Bir sokak köşesinde öldürülüyor, bıçaklanıyor veya kaçırılıyoruz. Bizler insanız zorunlu seks işçiliği yapıyoruz, çünkü yaşadığımız ülkede bize bakacak, ekmek verecek yer yok" dedi.

Yaşadıkları sorunlara karşı örgütlendiklerini ve haklarını alanlarda aradıklarını vurgulayan Hazer, "17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü benim için bizlerin uğradığı şiddet ile mücadele etmeyi anımsatıyor. Uğradığımız şiddete psikolojik, bedensel, cinsel vb. sessiz kalmamamız gerektiğini ve kalmayacağımızı tekrar tekrar hatırlatıyor bana. Seks işçileri hakları insan haklarıdır demekten, patronsuz, pezevenksiz bir dünya mümkün demekten vazgeçmeyeceğiz. Ve bu dünyayı kuracağız" diye belirtti.