8 Mayıs 2024 Çarşamba

Hayvan hakları için eylem: Kanlı ölüm yasasına hayır

Hayvan hakları savunucuları İzmir'de bir araya geldi. Hayvan hakları savunucuları sokakta yaşayan hayvanların toplatılmasına tepki göstererek, suç işleyen belediyeler hakkında yasal başvurularda bulunacaklarını belirtti. 

İzmir'deki hayvan hakları savunucuları, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum" açıklamasının ardından sokakta yaşayan köpeklerin toplatılmasına tepki gösterdi. Konak Alsancak'ta bir araya gelen grup, "Hayvanlardan kurtulma yasasına hayır", "Kanlı ölüm yasasına hayır" ve "Katliamlar cezasız kalmasın" dövizleri taşıdı.

Basın metnini okuyan Füsun Cevher, "Belediyelerin görevleri; hayvanların ömür boyu kapatılacağı değil tedavi, rehabilitasyon, aşılama yapılmak ve sonrasında yaşadığı alana bırakılmak üzere bakımevi kurmaktır. Gaziantep'te yaşanan üzücü olayın tek sorumlusu hayvanlar olarak gösterilmektedir. Ancak hiçbir eğitim vermeden, denetim yapmadan, elini kolunu sallayan herkesin hayvan ‘sahiplenmesine' sebep olup, besledikleri köpeği canice yetiştiren, karanlık odalara hapseden, onları dövüş için büyüten sahipleri olduğu bilinmesine rağmen, bu kişilere caydırıcı yaptırımlar uygulamak yerine gerekli kontrol ve denetimleri yapmayarak, bu kişileri adeta ödüllendirdiniz" diye belirtti.

Yasalardaki yasaklı ırk tanımının bir an önce kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Cevher, şunları söyledi: "Acı çeken hayvan dostlarımız için Hayvanları Koruma Kanunu ve  Cumhurbaşkanının 27 Aralık 2021 tarihinde 81 ile gönderdiği Hayvanları Koruma Kanununu uygulamasına ilişkin genelgeye aykırı davranan belediyelerin açıkça suç işlediğinden yasal başvurularda bulunacağımızı, İzmirli hayvan hakları savunucuları olarak her zaman yaşamın ve tüm canlıların  yaşam hakkının yanında olacağımızı söylüyoruz."