20 Nisan 2024 Cumartesi

Hayvan hakları aktivistlerinden protesto

Konya'da bir köpeği işkenceyle katlettikten sonra tutuklu yargılanan ancak ilk duruşmada tahliye edilen iki kişinin daha sonra da cezasızlıkla ödüllendirilmesine tepkiler sürüyor. Hayvan hakları aktivistleri FSM köprüsüne pankart asarken, İzmir Barosu da sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Konya Büyükşehir Belediyesine ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğin işkenceyle katledildiği görüntülerin sosyal medyada yayınlanması sonrası oluşan kamuoyu baskısıyla tutuklanan iki bakımevi görevlisi 2 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen ilk duruşmada tahliye edilmişti.

20 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen karar duruşmasında ise yargılama açık yapılmasına rağmen duruşma salonuna hayvan hakları savunucuları alınmamış, davayı takip eden avukatlar da salondan çıkarılmak istendi. Çok sayıda hukuksuzlukla gerçekleşen duruşmada sanıklara takdir indirimi uygulanarak bir yıl üç ay hapis cezası verilerek hükmün açıklanmasına geri bırakılmasına karar verildi.

Bu kararla birlikte hayvanlara işkence, eziyet ve katledilmelerinin önü  bir kez de yargı eliyle açıldı, failler de cezasızlıkla ödüllendirildi.

HAYVAN HAKLARI AKTİVİSTLERİNDEN EYLEM
Hayvan hakları aktivistleri kararı İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne astıkları pankartla protesto etti. Konya'da hayvan haklarının mahkeme eliyle ayaklar altına alındığını kaydeden aktivistler "Sokak hayvanları yalnız değildir" dedi.

Gözaltına alınan hayvan hakları aktivistleri ifade işlemleri sonrası serbest bırakıldı.

İZMİR BAROSUNDAN AÇIKLAMA
İzmir Barosu da yaptığı açıklamayla duruma tepki gösterdi. Konya Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak adlandırılan ve iktidar tarafından da örnek gösterilen yerde yaşananların ortaya çıkması ile başlayan süreçte gelinen son noktada cezasızlık politikalarının devam ettiğini gördüklerini kaydeden İzmir Barosu, "Bayındır Hayvan Bakımevinde yüzlerce köpeğin öldürülerek gömüldüğü iddiasına savcılık tarafından verilen takipsizlik kararı da,  Seferihisar'da kulübesinde sahibinin gözü önünde canlı olarak yakılan Şila'nın katiline verilen 1 yıl 8 aylık ceza da, sahipli ya da sahipsiz olsun fark etmeksizin yasaların hayvanlara karşı yapılan hak ihlallerinde de işletilmediğini, hayvanlara zulmedenlerin her şekilde ödüllendirildiğini kanıtlamaktadır" dedi.

İzmir Barosu, sürecin takipçisi olacaklarını kaydederken tüm canlılarla hep birlikte adil, eşit, özgür bir dünyada yaşam için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.