26 Nisan 2024 Cuma

Hayko Bağdat'a ırkçı ifade kullananlar hakkında suç duyurusu

İHD, sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu eleştiren gazeteci Hayko Bağdat'a ırkçı ifade kullananlar hakkında Çağlayan'daki İstanbul Adilyesi'nde suç duyurusunda bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu eleştiren gazeteci Hayko Bağdat'a ırkçı ifade kullananlar hakkında Bolu Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adilyesi'nde suç duyurusunda bulundu.
 
Suç duyurusu öncesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde "Irkçılık, ayrımcılık suçtur" pankartı ve "İnsan haklarıyla insandır", "Irkçılık ve ayrımcılık insanlık suçudur" ve "Herkes farklı herkes eşit" dövizleri açan İHD üyeleri adına basın açıklamasını Meral Çıldır okudu. Çıldır, "Bağdat, sosyal medya hesabını aktif olarak kullanmakta, çeşitli konularda görüşlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam etmektedir. Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu siyasi olarak eleştirdiği bir yazısının ardından aldığı tehditler nedeniyle Twitter hesabında bir paylaşımda bulunmuş ve Soylu'ya yönelik siyasi eleştiri hakkını kullanmıştır" dedi.
 
Bağdat'ın attığı twitin ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesinde profesör olan Yahya Mustafa Keskin'in kendi twitter hesabından "Yiyorsa yargıla da görelim, kılıç artığı" şeklinde twit attığını kaydeden Çıldır, 'Kılıç artığı' deyiminin sözlükteki anlamının 'Katliamdan ya da soykırımdan sağ kalanlar' anlamına geldiğini vurguladı.
 
Çldır, bu sözün İstanbullu bir Ermeni olan Hayko Bağdat'ın şahsında tüm Türkiyeli Ermenilerin manevi şahsiyetini tahkir ettiğini, hepsini 'katliam artığı' olarak adlandırarak ailelerine ait acı anılarını hatırlattığını, böylece kendilerini de tehdit altında hissetmelerini sağladığını söyledi.
 
Çıldır, "Hayko Bağdat, düşünce ve ifade özgürlüğü ihlal edildiği için ve aldığı tehditler nedeniyle Türkiye'den Almanya'ya gitmek zorunda kalmış bir gazetecidir. Keskin'in bu ırkçı ve tehditkâr paylaşımının ardından da Bağdat'a yönelik tehditlerin artmış olması, aldıkları tehditler nedeni ile kendisi ve ailesinin, 'koruma' ile dolaşması, olayın ciddiyetini açıkça ortaya koymaktadır" diye belirtti.
 
Keskin'in, üniversitede gençlere eğitim veren, üstelik sosyoloji dersleri veren bir hoca olması, durumu daha da vahim kıldığını ifade eden Çıldır, Keskin hakkında, "Kişiler arasında dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri amaçlar ile ayrım yapma", "Halkı, kin ve düşmanlığa tahrik etme", ve "ayrımcılık yasağı" maddelerini ihlal ettiği için dava açılmasını istedi.