11 Mayıs 2024 Cumartesi

'Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız'

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, düzenledikleri basın açıklamasıyla "Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız" dedi.

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, İzmit Belediye İş Hanı önünde "Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Platform adına açıklamayı okuyan Avukat Elif Yetigin, "Afganistan'da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığı söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Taliban karşıtı olan hiç kimse için can güvenliği yok" dedi.

Türkiye açısından da durumun farklı olmadığını söyleyen Yetigin, "NATO çatısı altında yürütülen işgal operasyonuna Türkiye daha en başından dahil oldu, 20 yıl boyunca Afganistan'da işgale hizmet etti. Şimdi de Taliban'la irtibat halindeyiz diye açıklama yapıyor Erdoğan. Taliban'ın Kabil'i devralmasıyla önce kadınların dayanışma çığlığı ülke sınırlarını aştı. Biliyoruz ki bu tesadüf değil. Çünkü biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatlarımız için direniyoruz" diye konuştu.

'AFGANİSTANLI KADINLARIN YANINDAYIZ'
Devletin göçmen ve mültecilerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmediğinin altını çizen Yetigin, "1 Temmuz'da Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi de bunun bir göstergesidir. İstanbul Sözleşmesi 'Göç ve İltica' bölümde sıralanan 59. 60. ve 61. maddeler mülteci kadınları şiddetten koruyan, onlara statü sağlayan hükümler getiriyor. Sözleşmeden çekilmek toplumsal cinsiyete dayalı şiddet eylemlerine maruz kalan mülteci ve göçmen kadınları güvencesiz bırakmak demektir. Göçmen ve mülteci kadınların hakları için mücadele edeceğiz. Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz" dedi.