19 Mayıs 2024 Pazar

Hatimoğulları: Milli Suriye Ordusu'nu kim finanse ediyor?

Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "'Milli Suriye Ordusu' adı altında 100 bin kişilik bir ordu Urfa'da ilan edildi. Buradan soruyorum: Bu ordu kimlerden oluşuyor? Gökten zembille inmediğine göre bu ordu Türkiye'ye göç eden Suriyelilerden mi oluşturuldu? Kim finanse ediyor?" diye sordu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Hatimoğulları, "Bu iktidar döneminde abartılı bir güvenlik politikası ön plana çıktı ve ne yazık ki bütün planlama ve bütçeleme bu güvenlik hezeyanları üzerinde inşa edildi. Çokça savaş politikaları ve çokça şiddet siyaseti finanse edildi. Barış ucuzdur ve yapıcıdır; yalnızlaştırmaz, güçlendirir; komşu kaybettirmez, komşu kazandırır" dedi.

"Barış Pınarı Harekatı" adı altında yapılan işgal operasyonunun AB ülkeleri, Katar ve Somali haricinde Arap Birliği ülkelerinin de kınadığını ifade eden Hatimoğulları, "'Milli Suriye Ordusu' adı altında 100 bin kişilik bir ordu Urfa'da ilan edildi. Buradan soruyorum: Bu ordu kimlerden oluşuyor? Gökten zembille inmediğine göre bu ordu Türkiye'ye göç eden Suriyelilerden mi oluşturuldu? Kim finanse ediyor?" diye sordu.

Hatimoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü:
"30 kilometrelik bir derinlikte yaşananlar üzerinden konuşmalar oluyor. Orada Kürt halkı yaşıyor. Orada bir avuç silahlı grup değil, tıpkı kendi mahallenizdeki gibi insanların yaşadığı mahalleler ve insanlar var. Bu etnik temizlik değil, demografik yapıyı değiştirmek değil de nedir? Suriye'de oluşturulmak istenen tampon bölgeye de Selefi cihadist çetelerin yerleştirilmek istendiği aşikâr. Uzun yıllara yayılmış bir Kürt – Arap savaşından bahsetmek gerekiyor. Bu bölge, bu şekilde savaştırılarak istikrarsızlaştırılmak isteniyor ve buna finans ayrılmak isteniyor."

EFRİN'DEN ZEYTİNLER ÇALINDI
Efrîn zeytinlerine ilişkin de konuşan Hatimoğulları, "Mahallelerinde insanlar nasıl yaşıyorsa zeytinlikler için de aynı şey geçerli. Efrîn'den çalınarak ticareti yapılan o zeytinleri silahlı gruplarınız yetiştirmiyor, onlar sulamıyor. O zeytinlikleri orada yaşayan halk yetiştiriyor. Dolayısıyla ticareti yapılan yani çalınan bu zeytin, zeytinlikler, oradaki insanların evleri yağmalandı" diye belirtti.

Hatimoğulları, "Onlar bizim mahallemizde yaşayan insanlarla tıpatıp aynı ama belki tek farkı belki de Kürt olmaları. Efrîn'de üniversiteler inşa ediliyor, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak. Bu hangi hukuka göre yapılmaktadır? Son cümlem. Bugün "Barış Pınarı Harekâtı" adı altında gerçekleşenin Türkiye'deki tek adam rejimini kurtarma operasyonu olduğunu her yerde söylediğimiz gibi burada da söylüyoruz" dedi.