4 Mayıs 2024 Cumartesi

Hatımoğulları: Hunutlu termik santrali için Meclis araştırma yapsın

HDP Milletvekili, hava kirliliği ile gündemde olan Adana'da kurulmak istenen Hunutlu termik santrali için meclis araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları, "Adana'da inşa edilen EMBA Hunutlu termik santralin ve halihazırda Doğu Akdeniz bölgesinde çalışmakta olan termik santrallerin doğaya, halk sağlığına, bölgede yaşayan canlılara, tarıma ve bölge ekosistemine etkilerinin araştırılması için" Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Adana'da 20'den fazla örgütün "Adana'ya temiz hava" kampanyası başlatığını hatırlatan Hatımoğulları, Adana Yumurtalık ilçesine yapılmak istenen Hunutlu kömür santralının hukuksuz bir şekilde yapıldığını ve çevresel yıkıma neden olacağını söyledi.

Araştırma önergesinin dilekçesinde, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) ile Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Centre for Research on Energy and Clean Air- CREA) tarafından gerçekleştirilen modellemeye göre santralin yaklaşık 2 bin kişinin erken ölümüne neden olacağı belirtilerek, "Bu hesaba Adana ve İskenderun Körfezi'ndeki üç termik santral daha eklendiğinde erken ölüm sayısı 7 bin 400'e kadar çıkmaktadır" denildi.

"Santralin inşa edildiği bölge halihazırda yoğun hava kirliliğiyle mücadele etmektedir. ÇED Raporu için iki farklı noktada, hava kirliliğinin en az olduğu yaz aylarında yapılan ölçümlerin, sınır değerlerin üzerinde olduğu belirtilmektedir" diyen Hatımoğulları, Adana ve çevresinde hava kirliliği nedeniyle ölüm oranlarındaki artışa dikkat çekti.

Santralin bulunduğu Sugözü Kumsalı'nın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına İlişkin 2009-10 sayılı Genelge'ye göre, korunması gereken önemli bir deniz kaplumbağası yuvalama alanı olduğunu belirten HDP Milletvekili Tülay Hatımoğulları, "Santralin inşaatı aynı zamanda IUCN tarafından nesli "tehlike altında" olduğu belirlenmiş yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama alanına tehdit oluşturduğu için Bern Sözleşmesi'ni ihlal etmektedir" dedi. Hatımoğulları, hem yüklenici ülke olarak Çin'in hem Türkiye'nin imzacı olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin 8d, 8k ve 14c maddelerine aykırı davrandıklarını vurguladı.. 

"Havayı, suyu, toprağı zehirleyecek, halk sağlığını tehdit edecek, iklim krizi çağında fosil yakıtların geride bırakılması gerekliliği ortadayken Türkiye kömür bağımlılığını artıracak termik santral projelerinden vazgeçmelidir" diyen Hatımoğulları, "Termik santrallerin ekosistemimize olumsuz etkilerinin araştırılması, Türkiye'de kömür bağımlılığına/fosil yakıt kullanımına son verilmesi; termik santraller ile artacak olan hava kirliliğinin, neden olacağı kanser vakalarının ve tehlike altındaki yeşil deniz kaplumbağalarının yok olmasını engellemek amacıyla" Meclis Araştırması yapılmasını istedi.