25 Nisan 2024 Perşembe

Hatimoğulları: Ğadir Hum Bayramı kutlu olsun

Arap Alevilerinin Ğadir Hum Bayramını kutlayan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkanı ve Adana Milletvekili Hatimoğulları, haklar ve inançlar bakımından zenginliğe sahip Türkiye'nin iktidarın asimilasyon politikalarıyla çoraklaştırıldığını kaydetti. Hatimoğulları, Arap Alevilerin yıllardır dillendirdiği Ğadir Hum Bayramının resmi dini tatil ilan edilmesi talebini desteklediklerini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları, Arap Alevilerin en kutsal bayramlarından biri olan Ğadir Hum bayramını kutladı.

Yazılı açıklama yapan Hatimoğulları Hatay, Adana, Mersin'de yaşayan Arap Alevilerin Ğadir Hum Bayramı arifesinden ertesi güne kadar esnafın işyerini kapattığını; işçi, işveren ve çiftçilerin çalışma yaşamına ara verdiğini, resmi kurumların çalışmadığını, okul vaktine denk gelirse de öğrencilerin okula gitmediğine dikkat çekti. 

'ARAP ALEVİLERİ YILLADIR RESMİ DİNİ TATİL EDİLMESİNİ İSTİYOR'
Arap Alevilerinin yıllardır Ğadir Hum Bayramının resmi dini tatil ilan edilmesi için taleplerde bulunduğunu hatırlatan Hatimoğulları, "Ancak bu talepleri bugüne kadar yerine getirilmedi. Oysa din ve vicdan özgürlüğü Anayasa'da ve uluslararası insan hakları belgelerinde korunan en temel insan haklarıdır" dedi.

Hatimoğulları, Türkiye'nin halklar ve inançlar bakımından dünyanın en zengin, en şanslı coğrafyası olmasına rağmen ülkedeki resmi ideolojinin bu zenginliği Anayasa'ya ve bağlı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olarak tekleştirme ve asimile etme polikasıyla çoraklaştırdığını söyledi. 

'AKP, ASİMİLASYON GELENEĞİNİ SÜRDÜRMEKLE KALMIYOR'
Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Şu anda AKP iktidarı asimilasyon geleneğini sürdürmekle kalmamaktadır. Diyanet kurumunun siyasette daha da belirleyici bir konuma gelmesi en son Ayasofya'da Diyanet İşleri Başkanı'nın minbere kılıçla çıkması bu iktidarın ülkeyi taşımak istediği ortamı göstermektedir.

"Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü iktidarların kendilerine göre biçimlendirebilecekleri değerler değildir. Bunlar evrensel değerlerdir. Bu değerlere saygı duymak ortak yaşamın en temel kuralıdır. Arap Alevileri için oldukça önemli olana Ğadir Hum Bayramı'nın tatil ilan edilmesi talebinin yanında olduğumuz bildiriyoruz. Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde/şehirlerinde yaşayan Arap Alevilerinin Ğadir Hum Bayramını kutluyor, ülkemizde ve Ortadoğu'da barışa, kardeşliğe vesile olmasını diliyoruz."