9 Mayıs 2024 Perşembe

Hatay'dan ortak mücadele çağrısı

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri, yoksulluğa, işsizliğe, açlığa ve zamlara karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri, ekonomik kriz ve zamlara karşı Köprübaşı'nda eylem yaptı.

"Geçinemiyoruz. Yoksulluğa, işsizliğe, açlığa ve zamlara karşı mücadeleye", "Geçinemiyor. Artık yeter" pankartlarının taşındığı eylemde, Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş açıklama yaptı.

Borçlanmaya, dış finansmana, ranta, spekülasyona, betonlaşmaya dayalı ekonomik modelin iflas bayrağını çoktan çektiğini vurgulayan Traş, "İflas eden sistemin enkazı bir kez daha emekçilerin, halkın omuzlarına yıkılmak istenmektedir. Yıllardır insani, en temel taleplerine kulak tıkanan işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin boş vaatlerle, sahte müjdelerle oyalanmasına derhal son verilmelidir" dedi.

En düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesinin yanı sıra kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarına Ocak ayından itibaren en az asgari ücrete yapılan oranda zam yapılması gerektiğini söyleyen Traş, gıda ürünlerindeki KDV'nin sıfırlanması, elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarının vergi ve kesintiden muaf tutulmasını, 3600 ek göstergenin tüm kamu emekçilerini kapsayacak şekilde yaşama geçirilmesini istedi.

Döviz kurlarından yaşanan yükselmeden dolayı yapılan zamların geri çekilmesi talebini de dile getiren Traş, "Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilsin, güvenceli-kadrolu istihdam hayata geçirilsin. Hukuksuz ve keyfi olarak OHAL-KHK'leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerin görevlerine iade edilsin. Herkese temel gelir güvencesi sağlansın. Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükün hafifletilsin. Dolaylı vergiler düşürülsün" taleplerini sıraladı.

Traş, işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini de vurgulayarak şunları söyledi: "İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın 'geçinemiyoruz' diyen büyük çoğunluğunu insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek için yoksulluğa, işsizliğe, açlığa ve zamlara karşı yan yana gelmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz."