12 Mayıs 2024 Pazar

Hatay'da evlerinden çıkarılan mahalleliler yıkım kararına tepkili

Hatay, Dörtyol'a bağlı Özerli Mahallesi halkı dere yatağının üzerinde olduğu gerekçesiyle zorla evlerinden çıkarılarak evleri yıkılmak isteniyor. Günlerdir Dörtyol Kaymakamlığı önünde toplanıp tepkilerini dile getiren halk bütün kamuoyundan dayanışma bekliyor.

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Özerli Mahallesinde 30 yıl boyunca ecrimisil ödeyen halkın evleri dere yatağında bulunduğu gerekçesiyle yıkılmak isteniyor. Günlerdir Dörtyol Kaymakamlığı önünde bir araya gelen Özerli halkı, yıkım kararına tepki gösteriyor.

Hatay 1. İdare Mahkemesi tarafından alınan karar kapsamındaki 73 evden 31'i polis tarafından boşaltıldı. Bölgede 150'ye yakın ev daha öncesinde aynı kararla yıkılmışken, 73 hane sahibi kararın durdurulması için dava açtı. Daha önce 2 kez yürütmeyi durdurma kararı alan mahalle sakinleri, mahkemenin bunları tanımayarak yıkım kararı vermesine itiraz etti.

Mahalle halkı zorla çıkarılmalarına, "30 yıldır oturuyoruz. Bize nereye gideceksiniz diye soran yok, muhatap bulamıyoruz, kepçelerle evimizi yıkmaya geliyorlar. Bir yetkili gelip bize açıklama yapmıyor. İmar barışını verdiler, borca girdik, evimizi yaptırdık. Şimdi evimizi başımıza yıkmaya kalkışıyorlar. Kağıt gönderiyorlar ayın 10'unda çıkın diyorlar. Otelde kalmıyoruz ki valizimizi alıp çıkalım. Sokakta kalacağız, kalacak yerimiz yok. Mağduriyetimiz giderilsin" diyerek tepki gösterdi ve herkesi kendileriyle dayanışma göstermeye çağırdı.

Sabah saatlerinde çok sayıda polis ve belediye ekibi, iş makineleriyle geldikleri mahallenin elektriğini kesti. Mahalle halkını abluka altına polis, insanların tepkilerine "Muhattap ben değilim" dedi. Karara karşı çıkan mahalleliler ile polis arasında yaşanan arbede sırasında pek çok yaşlı insan şiddete uğradı. Giriş ve çıkışlara kapatılan mahallede, bekleyiş sürüyor.