24 Nisan 2024 Çarşamba

Hastası hakkında homofobik paylaşımda bulunan hekime ceza

İstanbul Tabip Odası, hastasına muayene sırasında ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada homofobik ifadelerle paylaşan hekime uyarı ve para cezası verdi.
İstanbul Tabip Odası, hastasına muayene sırasında ayrımcı davranan, hastasının bilgilerini sosyal medyada homofobik ifadelerle paylaşan hekime uyarı ve para cezası verdi.
 
KaosGL'den Yıldız Tar'ın haberine göre; eşcinsel genç Cem, kendisine cinsel yönelim temelli ayrımcılık uygulayan, randevu sırasında "oğlum mu diyeyim, kızım mı bilemedim" diyen ve ardından kendisini sosyal medyada homofobik söylemlerle hedef gösteren, hastane kayıtlarını ve adresini sosyal medyada paylaşan İstanbul Maltepe Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği'nde görev yapan Uzm. Dr. N.K.Ö.'yü İstanbul Tabip Odası'na şikayet etti. Hekim hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) de başvurdu.
 
İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, Temmuz 2018'de gerçekleşen olayla ilgili soruşturma yürüttü. Hekimin Cem ile ilgili tıbbi bilgileri sosyal medya hesabında paylaşarak hekimlik mesleğinin kadim etik kuralını çiğnediğini ve bu paylaşımları ile kusurlu davrandığını söyledi. 
 
HOMOFOBİK SÖYLEME UYARI, KİŞİSEL BİLGİLERİ PAYLAŞMAYA PARA CEZASI
 
Onur Kurulu, soruşturma sonucu doktor N.K.Ö.'nün sosyal medyada hastasıyla ilgili homofobik ifadelerinden dolayı uyarı cezası almasına karar verdi. N.K.Ö.'ye, Cem'in kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaştığı için ise 945 TL para cezası verildi.
 
MESLEKTEN GEÇİCİ SÜREYLE MEN YERİNE PARA CEZASI KARARI
 
Onur Kurulu, hekim olarak edinilen bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmanın cezası meslekten geçici süreyle men edilmek olmasına rağmen N.K.Ö. hakkında para cezası vermekle yetinmesi dikkat çekti. Oda, bu karara gerekçe olarak hastanın kendisiyle ilgili bazı bilgileri daha önce sosyal medyada paylaşmış olmasını gerekçe gösterdi. Tabip Odası, hekim N.K.Ö.'nün muayene sırasında Cem'e dönük homofobik ifadelerine ilişkin ise "kesin bir kanaat oluşmadığını" söyledi.
 
GEÇİCİ SÜREYLE MESLEKTEN MEN EDİLMESİ İÇİN KARARA İTİRAZ EDİLECEK
 
Cem, avukatı Tolga Ersoy vasıtasıyla Tabip Odası'nın bu kararına itiraz edecek. İtiraz dilekçesinde Av. Ersoy, müvekkilinin adres ve kimlik bilgilerinin deşifre edildiğini, müvekkilinin hedef gösterildiğini, Türk Tabipler Birliği Disiplin Yönetmeliği uyarınca hekim hakkında geçici süreyle meslekten men etme cezası verilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Doktorun tıbbi yaklaşımında bir kusur bulunmaması kararına da itiraz eden Av. Ersoy, "Müvekkilimiz, şikayet edilen doktora muayene için gitmiş, ancak cinsel yöneliminden dolayı aşağılayıcı, ayrımcı ve laubali söz ve hakaretlere maruz kalmıştır" dedi.
 
Hekim hakkında savcılık soruşturması da devam ediyor.