27 Nisan 2024 Cumartesi

Hastanenin kapatılmasına tepki

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin şehir hastanelerine hasta garantisi sağlamak için kapatılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada, kentin en yoksul yerinde bulunan hastanenin kapatılmasıyla yine çocuk ve kadınların mağdur edileceği kaydedildi. 

Hastaneleri Açın Platformu, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kapatılmasına ilişkin hastane önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Murat Emir ve Gamze Taşçıer'in yanı sıra bir çok sağlık örgütü katıldı.

Basın metnini okuyan Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, Ankara Numune Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas, Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ankara Atatürk, Ankara Fizik Tedavi, Dış Kapı hastanelerinin yeni açılacak Etlik Şehir Hastanesi'nden nedeniyle kapatılacağını ifade etti.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIRLAŞTI'
Kapatılması planlanan hastanelerin eğitim ve araştırma, Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanlara en üst düzey sağlık hizmeti verdiğine işaret eden Uğurlu, kapanan hastanelerdeki sağlık çalışanlarından işsiz kalanlar olduğuna dikkat çekti. Uğurlu, “Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ağırlaştı, yaşamları zorlaştı, ulaşımı zor, kreşi olmayan şehir hastanesine gitmeye zorlandılar. Taşeron şirketlerden geçenler çalışma mekanlarını kaybetti, başka hastanelere dağıtıldılar. Pek çok hekim, sağlık çalışanı emekliliğini istedi, istifa etti, meslekten koptu. Bu hastanelerimizin en önemli işlevlerinden olan asistan eğitimi bozuldu, çalışma koşulları ağırlaştı. Bir asistan nöbet çıkışı evine giderken direksiyon başında uyudu, kamyonun altında can verdi” dedi.

'SALGIN BİTMEDİ, HASTANELER ŞİDDET MEKANI HALİNE GELDİ'
Tarihi hastane binalarının çürümeye terk edildiğine değinen Uğurlu, “Salgının yarattığı baskıyla kısmen sağlık hizmetlerinde kullanıldılar. Kent dokusu zarar gördü, ulaşım ağları yetersiz kaldı, trafik tıkandı, yeni, acayip alt-üst geçitler yapıldı, sadece bu köprü ve bağlantı yollarına yepyeni bin yataklı hastane yapılacak paralar harcandı. Şimdi mi? Devlet hastanelerinden randevu alıp muayene olmak neredeyse imkansız hale geldi. Hastane kalabalıkları daha da arttı, salgın bitmediği gibi hastaneler şiddetin, bulaşın mekanı haline geldi" ifadeleri kullandı.

'SAĞLIĞA ERİŞİMDE ÇOK ÖNEMLİ'
Yıkılacak hastanenin sadece uzmanlık değil çocuk sağlığı alanında yan dal uzmanlık eğitimleri de verildiğini söyleyen Uğurlu, “Ankara'da çocuk ve kadın sağlığı alanında kamunun elindeki tek hastanedir. Bu alandaki dal hastanelerinin önemi iyi bilinmektedir. Bu hastanemizi kapatmak, hastaları, sağlık çalışanlarını, esnafı, tüm Ankaralıları mağdur etmektir. Bulunduğu konum da dikkate alındığında özellikle dar gelirli yurttaşlarımızın, kadın ve çocuklarımızın sağlığa erişiminde çok önemlidir” diye konuştu.

'ŞEHİR HASTANELERİ TORUNLARIMIZI BİLE BORÇLANDIRIYOR'
Şehir hastanelerindeki sorunlara değinen Uğurlu, şöyle devam etti: “Yarattığı kamu zararı Sayıştay raporlarıyla tescil edilmiştir. Torunlarımızı bile borçlandıran bu hastaneler nedeniyle oluşan zararı ne kadar azaltsak kardır. Atılması gereken ilk adımlardan biri kapatılan hastanelerin açılması, hele hele yeni hastane kapatılmasının asla düşünülmemesidir. Kapanacağı söylenerek bu devlet hastanelerimize yıllardır hiç yatırım yapılmamakta, halkın sağlığı hiçe sayılmaktadır. Buna son verilmeli, gerekiyorsa güçlendirilmeli, ihtiyaç duyulan yatırımlarla tarihi kimlikleri ve işlevleri korunarak sağlık hizmeti vermeye devam etmeleri sağlanmalıdır. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılmamalıdır. Çocuklarımızın, kadınlarımızın sağlığı için hizmet vermeye devam etmelidir."

TAŞÇIER: KADIN VE ÇOCUKLAR MAĞDUR EDİLİYOR
CHP'li Gamze Taşçıer, açıklamanın yapıldığı yerin kentin gelir düzeyi en düşük olan yerlerinden biri olduğunu ve hastanenin kapanmasıyla birlikte bu insanların sağlığa erişiminin zorlaşacağını söyledi. AKP'nin ranta dayalı politikalarının bedelini en çok kadın ve çocukların ödediğini ifade eden Taşçıer,  "Bu hastanenin kapatılıyor oluşu da yine kadınlar ve çocukların mağdur edildiği sisteme doğru gidişatın göstergesi" dedi.

EKSİK: ŞEHİR HASTANELERİNE HASTA GARANTİSİ SAĞLAMAK İÇİN KAPATILIYOR
HDP'li vekil Habip Eksik de, "Sağlığa 116 milyar TL bütçe ayrıldı. Bu bütçenin 22 milyar TL'den fazlası şehir hastanelerine aktarıldı. Şehir hastaneleri insan sağlığının korunmasına en büyük engeldir. Bu hastane, Altındağ ilçesinin tam ortasındadır, herkesin rahatça yürüyerek ulaşabileceği bir konumdadır. Böyle bir hastaneyi düzeltip yeniden revize etmek varken maalesef şehir hastanelerinin hasta garantilerini sağlamak için kapatılmak isteniyor” diye konuştu.