28 Mart 2024 Perşembe

Hastanemi Kapatma Platformu: 15 bin kişi işsiz, aşsız kalacak

Ankara'daki tarihi Numune Hastanesi'nin kapatılmasına tepki gösteren Hastanemi Kapatma Platformu yaptığı açıklamada, hastanenin kapanmasıyla 400 kişinin işten çıkarıldığını hatırlatarak, "Hastane etrafındaki işletmelerin yaşayacağı olumsuzluklardan dolayı yaklaşık 15 bin kişi işsiz, aşsız kalacaktır" dedi.
Bilkent Şehir Hastanesi'nin Mart ayında faaliyete geçmesinin ardından kapatılan hastanelere tarihi Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi de eklendi. Hastanemi Kapatma Platformu, Ankara Tabip Odası'nda düzenlediği basın açıklamasıyla hastanenin kapatılmasına tepki gösterdi. "Ankara Numune Hastanesi yıkılıp yerine AVM'ler, plazalar, rezidanslar, oteller mi yerleştirilecektir?" diye soran platform üyeleri, kapatma kararından hastane etrafındaki esnafın kötü etkileneceğini belirterek, "15 bin kişi işsiz, aşsız kalacaktır" dedi.
 
BAŞKEHİMLİK TABİP ODASININ RANDEVU TALEBİNE YANIT VERMEDİ
 
Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Karakoç, Bilkent Şehir Hastanesi Başhekimliği'nden randevu istediklerini fakat olumlu yanıt alamadıklarını belirterek şunları söyledi: "Ulaşmakta güçlük çekilen yerlere şehir hastaneleri yapılıyor. Hastanelerin etrafında geniş yaşam alanı yaratmaya çalışıyorlar. Rantın alanı da böyle ortaya çıkıyor. Biz de süreci yakından takip ediyoruz. Başhekimlik randevu talebimize ne yazık ki yanıt vermedi. Orada halkın sağlık hakkının aksamaması için görüşmek istiyoruz ama taleplerimize yanıt verilmiyor."
 
‘YERİNE AVM Mİ YAPILACAK?'
 
Numune Hastanesi'nde yıllarca görev yapan İlknur Başan'ın okuduğu basın açıklamasının satır başları şu şekilde:
 
'NUMUNE HASTANESİ SERMAYEYE FEDA EDİLDİ'
 
"Bildiğiniz gibi Ankara Numune Hastanesi 138 yıldır sadece Ankaralıların değil, Türkiye'nin her bölgesinden gelen hastaların şifa bulduğu bir kurumdur. 14 Mart 2019 tarihinde Bilkent Şehir Hastanesi'nin daha bitmeden parça parça teslim edilmesiyle birlikte Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Yüksek İhtisas Hastanesi kapatmıştı. Üç aylık taşınma süresiyle Ankara Numune Hastanesi sermayeye feda edildi ve geçtiğimiz hafta sonu kapatıldı.
 
'PARAYI KARA DELİK GİBİ YUTMASINDAN KİMLER SORUMLU OLACAK?'
 
"Tıpkı İstanbul Havaalanı hakkında bilim insanlarının mühendislerin, çevrecilerin seslenişine kulak tıkandığı gibi. Hastaneye zamanında ulaştırılamayan hastaların ölümlerinden, hastaları müşteri olarak gören bu AVM yapılı şehir hastanelerinin artan sağlık sorunlarından, Şehir hastanelerinin sağlık bütçesine ayrılan parayı bir kara delik gibi yutmasından kimler sorumlu olacaktır?
 
'15 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK'
 
"Numune Hastanesi'nin kapatılmasıyla söz verilmesine rağmen 400 çalışan işsiz kaldı, daha önce de söz verilmesine rağmen Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanları işsiz bırakılmıştı. Hastane etrafındaki işletmelerin yaşayacağı olumsuzluklardan dolayı yaklaşık 15 bin kişi işsiz, aşsız kalacaktır.
 
'HASTANEYİ BEKLEYEN GELECEK NE?'
 
"Cumhuriyet tarihimiz ve tıp tarihi açısından önem taşıyan Ankara Numune Hastanesi'ni bekleyen gelecek nedir? Yetkililer bunu derhal açıklamalıdır. Ankara Numune Hastanesi Medipol Üniversitesi'ne mi verilecektir? Yıkılıp yerine AVM'ler, plazalar, rezidanslar, oteller mi yerleştirilecektir?
 
'DERMAN OLMAYA DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ'
 
"Hastanemizi Kapatma Platformu olarak çoğunlukla yoksul halkımızın teşhis ve tedavi için kolaylıkla ulaşabildiği, yanı başımızdaki Ankara Numune Hastanesi'nin kapatılmamasını, gerekiyorsa depreme dayanıklı hale getirilmesini, modernleştirilmesini, dekorasyon, makine, ekipman ve cihazlarının yenilenmesini, sistemlerinin çağdaş hale getirilerek dertlere derman olmaya devam etmesini istiyoruz."