19 Nisan 2024 Cuma

Hasta tutuklu İvrendi'nin durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 248. hafta eyleminde 4 ayrı kronik hastalığı bulunan ve cezaevinde tedavisi mümkün olmayan Cemil İvrendi'nin durumuna dikkat çekildi.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 248. haftada hasta tutukluların sağlık durumlarına dikkat çekmek amacıyla bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya gelen inisiyatif üyeleri bu hafta Tarsus 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutuklu Cemil İvrendi'nin durumuna dikkat çekti.
 
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, şu bilgileri paylaştı:
"57 yaşında olan Cemil İvrendi 1994 yılından bu yana cezaevindedir ve müebbet cezası almış bir mahpustur. Bu süre zarfında 16 farklı cezaevinde kalmıştır. 2002 yılında tesadüfen kalp yetmezliği hastalığı olduğu teşhis edilmiş ve Siirt E Tipinde iken hastalığı fark edilen mahpus aynı yıl Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine yatırılmıştır. Aort kalp kapakçığı çürümüş denilerek acil olarak açık kalp ameliyatı olmuştur. Yapay olan kalp kapakçığından kanın rahat geçebilmesi için sürekli olarak Coumadin adlı kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadır. Bu hastalığı nedeniyle ayda bir kez doktora gitmesi, tetkiklerinin yapılarak ilacın dozajının belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca kendisine 2006 yılında yüksek tansiyon ve yüksek astım hastalıkları tanısı konulmuş ve bu hastalıkları içinde sürekli ilaç kullanmak zorundadır.
 
"2007 yılında sağ kalçasının üst iç kısmında anal fistül denilen bir rahatsızlık meydana gelmiş ve daha sonra bu yara patlamıştır. 2008 tarihine kadar devam eden bu kanamalar nedeniyle 2008 yılında Erzurum'da ameliyat olmuştur. Tekrar 2015 yılında Eskişehir'de Osman Gazi Üniversitesinde, yine Eylül 2017 yılında fenalaşması sonucu Eskişehir Devlet Hastanesinde ameliyat olmuş ve 11 gün hastanede kalmıştır. 18 Mayıs 2018 tarihinde sevk edilmiş olduğu Tarsus cezaevinde iken yaranın patlaması ile birlikte acil olarak Tarsus Devlet Hastanesine götürülmüştür. Burada gelen doktor yaradan dolayı patlamış olan deriyi uyuşturup anestezi yapmadan kesmiştir."
 
'TESTLERİNİ YAPTIRAMIYOR'
 
Çevirmen, hasta tutuklu İvrendi'nin 2003, 2010 ve 2014 yılarında 3 kez kurala çıktığı ancak olumlu sonuç alamadığı, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu ancak başvurusuna olumsuz cevap verildiğini belirtti. İvrendi'nin kalp rahatsızlığı nedeniyle ayda bir kez I.N.R testi yaptırmak zorunda olduğunu belirten Çevirmen, "Tarsus'ta bu testleri yaptıramıyor. 2018 yılında hastanede kan alan hemşireye; kan sulandırıcı ilaç almasından dolayı kan alındıktan sonra bir müddet kolunu tutması ve bu nedenle kelepçesinin açık olmasının gerektiğini anlatmasına rağmen hemşire kelepçenin açılmasını reddetmiştir. Kan alınmadan hapishaneye geri dönmüş ve bu konuda suç duyurusunda da bulunmuştur. Doktor acil olarak bu testin yapılmasını istemesine rağmen, testi yaptırması mümkün olmamaktadır. Cezaevi koşullarında tedavisi yapılamayan ve ameliyatlarından olumlu sonuç alınamayan Cemil İvrendi'nin kendisini zorlayan bu hastalıkları nedeniyle hapishane dışında acil olarak tedavisinin yapılması için cezasının ertelenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
 
Çevirmen, hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaparak, "Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.