26 Nisan 2024 Cuma

'Hasta tutuklu Erhan Demir serbest bırakılsın'

Osmaniye T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan kalp hastası Erhan Demir'in durumuna dikkat çeken İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Avukat Zelal Demiray, Demir'in hayatını idame edemediğini belirterek serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, cezaevlerinde tutuklu bulunan hasta tutukluların durumuna ilişkin dernek binasında açıklaması yaptı. Osmaniye T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan "Brugada sendromu" olarak adlandırılan kalp hastası Erhan Demir'in durumuna dikkat çekildi.
 
Komisyon Sözcüsü Avukat Zelal Demiray, Demir'in kısa bir süreliğine tahliye edilip apar topar askerliğe alınıp askerlikte kalbinin durması ve sürekli kriz geçirmesi nedeniyle "askerliğe elverişli değildir" raporu verildiğini söyledi.
 
"Sağlık durumu askerliğe dahi elverişli değilken, dışarıdayken bile hastalığının tedavisi için özel ilgi ve bakım gerekirken, kalbine takılı cihazla ağır hapishane koşullarında yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır" diyen Demiray, zaman zaman kalbinin durduğu ve hastalığının yaşamını zora soktuğunu belirtti. Demiray, şöyle devam etti: "Hastalığının yaşamını zora sokmaması için kendisinin heyecan, gerginlik, yorgunluk yaşamaması ve hastalığına uygun bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Ancak tahmin edilebileceği gibi bu durum hapishane koşullarında oldukça zor olmaktadır. Erhan Demir hapishanede hastalığına uygun bir tedavi görmediği ve uygun bir şekilde beslenemediği için aşırı kilo kaybına uğramıştır.
 
"Erhan Demir, kalbine takılı cihaz başlarda kalbinin üzerindeyken son zamanlarda kalbinden yukarıya doğru kayma gösterdiğini, bu durumun da kol eklemlerine baskı uygulayarak aşırı ağrılara sebep olduğunu, bunun üzerine hapishane revirine gittiğinde ise hapishane doktoru tarafından kendisine yeterli ilginin gösterilmediğini aktarmıştır. Sevk koşullarının kötü olmasından dolayı kendisi de hastaneye gitmeyi reddetmektedir. Yine Erhan Demir hastalığının hayati tehlike yarattığına, hapishanede hayatını idame ettiremeyecek kadar hasta ve bakıma muhtaç olduğuna, yaşamsal tehlike yaratan hastalığının tedavisinin dışarıda sağlanmasına ve Anayasa’nın 104/b maddesine göre af edilerek cezasının kaldırılmasına ve tahliyesine yönelik cumhurbaşkanlığına gönderdiği dilekçesine de olumlu yanıt verilmemiştir."
 
VİCDANİ DEĞİL
 
Hasta tutuklular açısından Türkiye hapisahanelerinde hiçbir insani, vicdanı ve hukuki değerle bağdaşmayan ağır bir insan hakkı ihlalinin olduğunu gözler önüne serdiği vurgulayan Demiray, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu ihlali ortadan kaldıracak, çözümün önünü açacak adımlar bir hasta mahpus daha hapishanede yaşamını kaybetmeden acilen atılmalı ve hasta mahpuslara yönelik işlenmekte olan kötü muamele ve işkence suçuna son verilip, derhal serbest bırakılmalılardır.
 
"Buradan bir kez daha kamuoyuna ve yetkililere sesleniyoruz: Hapishanelerde hasta mahpuslar ölüme terk edilmektedir. Ulusal ve uluslararası yükümlülükler derhal yerine getirilmelidir! Hepinizi duyarlı olmaya ve vicdanlarınızın sesini dinlemeye davet ediyoruz."