18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Hasta tutuklu Akar İkbal tedavi edilsin'

Osmaniye T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan hasta tutuklu Akar İkbal'in durumuna dikkat çeken insan hakları savunucuları, İkbal'in tedavi edilmesini istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyeleri, İnönü Parkı'nda yaptıkları açıklama ile Osmaniye T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan hasta tutuklu Akar İkbal'in durumuna dikkat çekti.
 
HDP Milletvekiller Remziye Tosun, Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz'ün de katıldığı eylemde "Hasta mahpus Akar İkbal tedavi edilsin" pankartı ile "Tedavi haktır engellenemez", "Hapishanelerde ölüm istemiyoruz" ve "Hasta mahpuslar yalnız değildir" dövizleri taşındı.
 
Türkiye'de okullardan çok cezaevlerinin yapıldığına dikkat çeken İHD üyesi Nejat Okay, gündemden düşmeyen cezaevlerindeki hak ihlalleriyle giderek katmerleştiğini söyledi. Bölge cezaevlerinde yaptıkları tespitlere göre, hasta ve yaralı yakalanmış tutukluların tedavilerinin engellendiğini söyleyen Okay, bu hasta tutuklulardan birinin ise Osmaniye T Tipi Hapishanesi'nde kalan Akar İkbal olduğunu ifade etti.
 
AMELİYAT EDİLMEDİ
 
Okay, 2 yıl önce Nusaybin'deki sokağa çıkma yasakları döneminde göğsünde mermi parçası ve sol kolundan yaralı halde tutuklanan İkbal'in hastaneye yatırılıp, ameliyat edilmemesi nedeniyle kolunun sakat kaldığını aktardı. Okay, görüştükleri İkbal'in anlatımları doğrultusunda sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: "Hastaneye götürülüp, oralarda hücre şeklinde odalarda bekletilip tedavi edilmeden geri getirildiğini, gidiş gelişlerde sürekli hakaretlere maruz kaldıklarını, sadece ağrı kesici hap verildiğini, verilen hapları da infaz koruma memurlarının ya hiç vermediğini ya da kavga ederek verdiklerini, yine kendisi gibi başkaca yaralı, yaşlı veya hasta mahpusların da tedavilerinin geciktirildiğini tarafımıza beyan etmiştir."
 
'SORUMLULUK DEVLETTE!'
 
İkbal'in bir an önce tedavi görüp, ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen Okay, diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının sağlanması ve özgürlüklerine kavuşmaları için de duyarlılık çağrısında bulundu.
 
HDP'li vekil Kemal Peköz de yaptığı konuşmada devlet sorumluluğu altında bulunan hasta tutukluların tedavilerinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
 
Tutuklu DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili arkadaşları Leyla Güven'in PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle sürdürdüğü açlık grevi eylemine değinen HDP'li vekil Remziye Tosun ise "Leyla Güven'in talebi talebimizdir. Tecrit kaldırılana kadar mücadelesini sahipleneceğiz" dedi.