19 Mayıs 2024 Pazar

Hasta tutsakların tutulduğu Menemen R Tipi Hapishanesi ölüm koridoru gibi

Ağır hastalıkları ve sakatlıkları yüzünden yaşam savaşı veren siyasi tutsaklara yapılan insanlık dışı muamelelerle gündeme gelen Menemen R Tipi Cezaevi'nde değişen bir şey yok. 4 ağır hasta tutsak, günlerdir açlık grevinde.
Avukat Gülizar Tuncer, Menemen R Tipi Cezaevi'nde tutsaklara uygulanan insanlık dışı muamele ve işkenceleri basınla paylaştı. Tuncer, ağır hasta mahpuslar Ergin Aktaş, Dicle Bozan, Yusuf Bulut ve Ehmedi Xami'nin başka bir hapishaneye sevk talebiyle açlık grevine başladıklarını aktardı. Cezaevinde kalamayacakları raporlarla sabitlenen tutsaklar, ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü oldukları gerekçesiyle tahliye edilmiyor.
 
Ergin Aktaş'ın iki eli de yok. Ayrıca KOAH hastası. Tek başına kalamaz raporuna rağmen tek kişilik hücrede tutuluyor. 
 
Dicle Bozan'ın bir bacağı kesik diğer bacağında ve karın bölgesinde ağır yaralar mevcut. Bağırsakları dışarıda olmasına karşın ameliyat edilmiyor. 
 
Yusuf Bulut ince bağırsak kanseri ve yatağa bağımlı olarak yaşıyor. 
 
Ehmedi Xami ise henüz 18 yaşında, felçli ve tekerlekli sandalyede yaşam savaşı veriyor.
 
Ağır hasta tutsakların tutulduğu hapishanede yaşanan insan hakları ihlalleri yargıya taşınmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuru ise yanıt bekliyor. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi de 12 Mayıs 2017 tarihinde hapishanede incelemelerde bulunmuştu.
 
DÜŞMANCA YAKLAŞIMA KARŞI AÇLIK GREVİ
 
İnsan Hakları Derneği'nde yapılan basın toplantısına İHD Hapishane Komisyonu üyeleri ve tutsakların avukatı Gülizar Tuncer katıldı. Komisyon adına konuşan Mehmet Acettin, hasta mahpusların ciddi sağlık sorunları nedeniyle yaşam mücadelesi verdiklerini, tedavi haklarının engellendiğini belirtti. Acettin, 20 Nisan'dan beri açlık grevinde olan tutsakların ameliyat ve tedavilerinin yapılması, hapishane koşullarının düzeltilmesi ve sevk taleplerinin karşılanması için çağrı yaptı.
 
Tutsakların davalarını takip eden ve kendileriyle görüşen Av. Tuncer, söz konusu dört mahpusa düşmanca bir yaklaşım gösterildiğini, bu nedenle tutsakların süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını kaydetti. Tuncer, hapishanede yaşananlara cezaevi idaresi, savcılık ve mahkeme dahil herkesin göz yumduğunu belirtirken Anayasa Mahkemesi dahil tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını söyledi.